Thomas Chalmers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas Chalmers
Rev Thomas Chalmers by Thomas Duncan, SNPG.JPG
Født17. mars 1780
Anstruther
Død31. mai 1847 (67 år)
Edinburgh
Utdannet ved University of St Andrews, University of Edinburgh
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Matematiker, teolog, skribent, universitetslærer, samfunnsøkonom, filosof
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Royal Society of Edinburgh
Utmerkelse Fellow of the Royal Society of Edinburgh

On political economy, 1832.

Thomas Chalmers (født 17. mars 1780 i Anstruther-Easter i Fifeshire i Skottland, død 31. mai 1847 i Edinburgh) var en skotsk teolog og stifter av den skotske frikirke.

Chalmers var fra ungdommen religiøst interessert men under en kortere tid påvirket av den franske materialisme. Han ble etter studier ved universitetet i St. Andrews pastor i Kilmany og holdt samtidig forelesninger i matematikk ved universitetet. Årene 1809-11 gjennomgikk han en krise, som ble avgjørende for hans religiøse liv. I 1814 ble han prest i Glasgow, i 1823 professor i moralfilosofi og nasjonalekonomi i St. Andrews, og i 1828 professor i teologi i Edinburgh.

Chalmers var i besittelse av stor organisasjonsevne, og oppgjorde planer om omfattende sosiale reformer og organiserte under sin virksomhet i Glasgow en effektivere og personligere fattigomsorg enn dittil. På grunn av atskillige misforhold vendte Chalmers seg mot patronatsretten. Da forhandlingene med regjeringen ikke førte til noen resultater, trådte Chalmers og hans tilhengere ut av nasjonalkirken og dannet i 1843 Free Church of Scotland. Frikirken avstod fra alle kirker, prestelønninger med mer, men under Chalmers ledelse ble innen noen få år dens nyorganisasjon fullbyrdet.

Chalmers var også en produktiv forfatter. Hans Original works utkom i 1849 i 25 bind og Posthumous works i ni bind 1848-49.