Thomas Byles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas Byles
Født26. feb. 1870[1]Rediger på Wikidata
Leeds
Død15. apr. 1912[1]Rediger på Wikidata (42 år)
Nord-Atlanteren[1]
BeskjeftigelseKatolsk prest (1902–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedRossall School
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
GravlagtAtlanterhavet

Thomas Byles (født 26. februar 1870 i Leeds i England, død 15. april 1912 under Titanics forlis) var en katolsk prest som var ombord på skipet RMS «Titanic» og bistod sine medpassasjerer da dette skipet sank i 1912 etter kollisjon med et isfjell.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født som Roussel Davids Byles i Leeds, Yorkshire i februar 1870 som den eldste av til sammen syv barn til pastor Alfred Holden Byles, en kongregasjonalistisk menighetsforstander, og hans kone Louisa Davids. En av hans søstre skulle bli misjonær i Kina.

Thomas Byles studerte ved Leamington College og Rossall School i Fleetwood i Lancashire mellom 1885 og 1889. Deretter studerte han teologi ved Balliol College i Oxford i 1889 og han gikk ut derfra med en Bachelor of Arts i 1894.

Mens han bodde og studerte i Oxford konverterte Byles til den romersk-katolske tro, og på denne tiden tok han til seg navnet Thomas. I 1899 begynte han å studere ved Beda College i Roma der han studerte til å bli prest, og han ble ordinert til prest i Roma i 1902. Han ble tildelt sognet St. Helen's Parish i Ongar i Essex i 1905. Hav var også en dyktig matematiker, dyktig i kjemi og godt orientert i andre vitenskaper og en god lingvist.

En invitasjon om å forrette ved bryllupet til hans lillebror var foranledningen for hans avreise til New York City.

Titanic[rediger | rediger kilde]

Ombord på RMS «Titanic» holdt han messe på påskens oktavdag om morgenen den 14. april, for både 2.-klasses og 3.-klasses passasjerer i derres respektive salonger. Prekenen handlet om behovet for en åndelig livbåt i form av bønn og sakramenter når man skulle være i fare for åndelig skipbrudd i fristelsens time.[2][3]

Fader Byles spaserte på øvre dekk og bad sitt breviar da skipet rammet isfjellet. Som det begynte å synke hjalp han mange tredjeklassepassasjerer opp til båtdekket og til livbåtene. Det ble sagt av overlevende at han to ganger avslo å ta plass i livbåter selv.

Han skal videre ha mottatt skriftemål og gitt syndsforlatelse samtidig som skipet sank. Byles holdt bønner, tok imot skriftemål og ga syndsforlatelse til mer enn hundre passasjerer som var fanget i akterenden av RMS «Titanic» etter at alle livbåter hadde blitt senket på havet.

Kroppen hans ble aldri funnet og identifisert.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Byles er to ganger blitt portrettert i filmer som omhandlet katastrofen med Titanic. I 1979 i filmen S.O.S. Titanic ble Byles portrettert av skuespilleren Matthew Guinness. I filmen Titanic fra 1997 ble Byles portrettert av James Lancaster.

I april 2015 innledet fader Graham Smith, sogneprest i St Helen's Church, med sin biskops støtte, de første skritt for en granksning med tanke på en saligkåring av fader Byles.[4]

Verker[rediger | rediger kilde]

  • A School Commentary on 2nd Epistle of St Paul to the Corinthians, 1897.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Encyclopedia Titanica[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Fr Thomas Roussel Davids Byles - Titanic Biography - Encyclopedia Titanica at www.encyclopedia-titanica.org
  3. ^ The Scotsman and Extracts from the Diary of Father Patrick McKenna at www.fatherbyles.com
  4. ^ Father Thomas Byles: God's Faithful Servant on the Titanic. National Catholic Register April 15, 2015. http://www.ncregister.com/daily-news/father-thomas-byles-gods-faithful-servant-on-the-titanic/ Arkivert 18. april 2015 hos Wayback Machine.. Lest 16. april 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]