Thomas Kent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas Kent
Født29. aug. 1865Rediger på Wikidata
Castlelyons
Død9. mai 1916Rediger på Wikidata (50 år)
Collins Barracks
skuddsår
BeskjeftigelseRevolusjonær Rediger på Wikidata
NasjonalitetIrland
Dømt forMord

Thomas Kent (født 29. august 1865 i Castlelyons i County Cork i Irland, død 9. mai 1916 i Collins Barracks i Cork) var en irsk nasjonalist. Han ble henrettet etter å ha vært innblandet i en skuddveksling Royal Irish Constabulary (RIC) i forbindelse med påskeopprøret.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kent var fra en kjent nasjonalistisk familie i Castlelyons i Cork.

Påskeopprøret[rediger | rediger kilde]

Flere av familiemedlemmene hadde planer om å være med på opprøret som brøt it i Dublin (Påskeopprøret), men da Eoin MacNeill sendte ut kontraordre trakk de seg. Da opprøret allikevel brøt ut i Dublin 24. april 1916 begynte RIC å arrestere sympatisører andre steder i landet. Da politiet kom til Kent-familiens hjem gjorde Thomas og hans brødre Richard, David og William motstand. Skuddvekslingen varte i fire timer, og en RIC-offiser ble drept mens David ble alvorlig såret. Brødrene ble til slutt tvunget til å overgi seg. Richard forsøkte da å flykte, men ble dødelig såret.

Thomas og William ble stilt for krigsrett. William ble frikjent, men Thomas ble dømt til døde og henrettet ved skyting den 9. mai 1916. Med unntak av det spesielle tilfellet Roger Casement var han den eneste utenfor Dublin som ble henrettet som følge av påskeopprøret.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Declan Kiberd (utg.): 1916 Rebellion Handbook. Mourne River Press, Dublin 1998, ISBN 1-902090-05-5