Theobald II, greve av Champagne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Det opprinnelige våpenskjold for grevskapet Blois.
Det opprinnelig våpenskjoldet for grevskapet Champagne.

Theobald av Blois, også kalt for «den store» (fransk Thibaut de Blois, født 1090 – død 10. januar 1152), greve av Blois og av Chartres som Theobald IV fra 1102, og var greve av Champagne og av Brie som Theobald II fra 1125.

Blant hans besittelser var Auxerre, Maligny, Ervy, Troyes, og Châteauvillain som len for hertug Eudes II av Burgund. Han var sønn av Stefan II av Blois og Adela av Normandie, og eldre bror av kong Stefan av England. Selv om han var andre sønn ble Theobald utpekt som etterfølger framfor sin eldre bror Vilhelm. Flere historikere har beskrevet Vilhelm som mangelfull mentalt sett, men det har aldri blitt bekreftet.[trenger referanse] Det sagt, vi vet at hans mor fant ham uregjerlig og uegnet for en rekke plikter.[trenger referanse] Han ble gitt landområder i Sulley og giftet bort til en frue ved hans mors hoff. Hans temperament ga ham tidlig problemer, selv i ung alder. I våre dager ville han kanskje ha vært karakterisert som en ansvarsløs ungdomsopprører. Han angrep eller fornærmet biskopen i Chartres femten år gammel og fikk således sin mor til å tenke seg om to ganger før hun forfremmet ham.

Theobald hadde ingen slike problemer. Tvert imot fulgte han moren på rundreiser i deres rike ved hundretalls anledninger og etter at hun trakk seg tilbake til Marcigney i 1125 administrerte han familiens eiendommer med stor dyktighet. Adela døde i hennes elskede kloster i 1136, året etter at hennes yngre sønn Stefan ble kronet til konge av England.[1]

Kong Ludvig VII av Frankrike ble involvert i en krig med Theobald da han aksepterte at grev Raoul I av Vermandois, og seneschal av Frankrike, skille seg og forviste sin hustru Eléonore av Blois, som var Theobalds søster. Isteden giftet Raoul I seg med Petronilla av Aquitaine, søster av Frankrikes dronning Eleanora av Aquitaine. Krigen som varte i to år (11421144) ble preget av at Champagne ble okkupert og herjet av den kongelige hær og ikke minst at byen Vitry ble okkupert. Mange mennesker ble drept da kirken ble brent ned med menigheten innenfor.

Fransklæreren Pierre Abélard som ble berømt for hans kjærlighetsaffære med sin student Héloïse søkte tilflukt i Champagne under Theobald IIs regime. Han døde i ved Cluny-klosteret i Burgund, et kloster som hadde blitt støttet av Theobald IIs familie i mange år.

I 1123 giftet Theobald II seg med Matilda av Kärnten, datter av Engelbert, hertug av Kärnten.

Deres barn var

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ LoPrete, Kimberly: Adela, Countess and Lord, Fourcourts Press, Dublin. 2007