Theobald II, greve av Champagne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Theobald II, greve av Champagne
Født1093[1]Rediger på Wikidata
Blois
Død10. jan. 1152Rediger på Wikidata
Blois
BeskjeftigelseAristokrat Rediger på Wikidata
EktefelleMatilda of Carinthia (1123–)[2]
FarStefan, greve av Blois
MorAdela av Normandie
Søsken
8 oppføringer
Mathilde of Blois
Eleonora av Blois
Agnès de Blois
Adela de Blois
Stefan av England
Henry av Blois
William, Count of Sully
Odo de Blois
Barn
10 oppføringer
Henrik I av Champagne
Theobald V av Blois
Adele av Champagne
Guillaume aux Blanches Mains[3]
Stephen I of Sancerre[3]
Marie of Champagne
Agnes of Blois
Matilda of Champagne
Isabelle de Champagne[3]
Margaret de Champagne[3]
GravlagtLagny Abbey

Det opprinnelige våpenskjold for grevskapet Blois.
Det opprinnelig våpenskjoldet for grevskapet Champagne.

Theobald av Blois, også kalt for «den store» (fransk Thibaut de Blois, født 1090, død 10. januar 1152), greve av Blois og av Chartres som Theobald IV fra 1102, og var greve av Champagne og Brie som Theobald II fra 1125.

Blant hans besittelser var Auxerre, Maligny, Ervy, Troyes og Châteauvillain som len for hertug Eudes II av Burgund. Han var sønn av Stefan II av Blois og Adela av Normandie, og eldre bror av kong Stefan av England. Selv om han var andre sønn ble Theobald utpekt som etterfølger framfor sin eldre bror Vilhelm.

Han ble gitt landområder i Sulley og giftet bort til en frue ved hans mors hoff. Hans temperament ga ham tidlig problemer, selv i ung alder.[trenger referanse] Han angrep eller fornærmet biskopen i Chartres femten år gammel og fikk således sin mor til å tenke seg om to ganger før hun forfremmet ham.[trenger referanse]

Theobald hadde ingen slike problemer. Tvert imot fulgte han moren på rundreiser i deres rike ved hundretalls anledninger og etter at hun trakk seg tilbake til Marcigney i 1125 administrerte han familiens eiendommer med stor dyktighet. Adela døde i hennes elskede kloster i 1136, året etter at hennes yngre sønn Stefan ble kronet til konge av England.[4]

Kong Ludvig VII av Frankrike ble involvert i en krig med Theobald da han aksepterte at grev Raoul I av Vermandois, og seneschal av Frankrike, skille seg og forviste sin hustru Eléonore av Blois, som var Theobalds søster. Isteden giftet Raoul I seg med Petronilla av Aquitaine, søster av Frankrikes dronning Eleanora av Aquitaine. Krigen som varte i to år (11421144) ble preget av at Champagne ble okkupert og herjet av den kongelige hær og ikke minst at byen Vitry ble okkupert. Mange mennesker ble drept da kirken ble brent ned med menigheten innenfor.

Fransklæreren Pierre Abélard som ble berømt for sin kjærlighetsaffære med sin student Héloïse søkte tilflukt i Champagne under Theobald IIs regime. Han døde i ved Cluny-klosteret i Burgund, et kloster som hadde blitt støttet av Theobald IIs familie i mange år.

I 1123 giftet Theobald II seg med Matilda av Kärnten, datter av Engelbert, hertug av Kärnten.

Deres barn var

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.biografiasyvidas.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage person ID p10216.htm#i102160, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c d The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ LoPrete, Kimberly: Adela, Countess and Lord, Fourcourts Press, Dublin. 2007