Hopp til innhold

The War of the Worlds (radio)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«The War of the Worlds»
SerieThe Mercury Theatre on the Air
Episode17
Lengde60 min.
ForfatterH.G. Wells (roman)
Howard Koch (manuskript)
RegissørOrson Welles
Sendt30. oktober 1938; 85 år siden (1938-10-30)
SangKlaverkonsert nr. 1 (Tsjajkovskij)
Genre(r)science fiction
Gjesteskuespillere
Orson Welles
Frank Readick
Kenny Delmar
Ray Collins
Fotografi fra en prøve

«The War of the Worlds» er en episode av den amerikanske hørespillserien The Mercury Theatre on the Air. Episoden ble sendt halloween, den 30. oktober 1938, med regi av Orson Welles, og beskrev en romskipslanding i Central Park i New York som direktesendt reportasje. Publikum var stort sett dårlig forberedt, og det oppstod derfor kaos og panikkstemning i byen.[trenger referanse] Repriser har senere blitt behørig varslet både før og under sendingen.[trenger referanse]

Handling[rediger | rediger kilde]

Radio-programmet begynner med en simulering av en vanlig radio-sending med vær-melding og musikk. Men etter noen få minutter blir musikken avbrutt av en rekke nyhetsglimt om merkelige gass-eksplosjoner på Mars. Det arrangeres et intervju med reporter Carl Phillips og astronomi-professor Richard Pierson, som avviser spekulasjoner om at det kan eksistere utenomjordisk liv på Mars. Det musikalske programmet kommer midlertidig tilbake, men blir igjen avbrutt av nyheter om en merkelig meteoritt som skal ha landet i Grovers Mill, New Jersey. Phillips og Pierson blir sendt til dette området, hvor en stor folkemengde allerede skal ha samlet seg. Philips beskriver den kaotiske atmosfæren rundt den merkelige sylindriske gjenstanden, og Pierson innrømmer at han ikke vet nøyaktig hva dette er - men at det ser ut til å være laget av et utenomjordisk metall.

Sylinderen skrus opp, og Phillips beskriver et grufullt "monster" med tentakler som dukker opp fra gjenstanden. Politi-betjenter nærmer seg marsboeren og vifter med et et flagg som symboliserer våpenhvile. Men skapningen, og dens følgesvenner, reagerer ved å avfyre en varmestråle, som brenner opp hele delegasjonen og antenner skogen og flere kjøretøy som står i nærheten - samtidig som folkemengden skriker. Phillips rop om flammene blir avbrutt midt i en setningen. Etter et øyeblikk med stillhet på radioen, kommer en kunngjøring at sendingen har blitt avbrutt på grunn av problemer med overføringen. Men resten av det vanlige programmet bryter snart sammen det også, samtidig som studioet sliter med havari og brannslukking. En rystet Pierson spekulerer i om disse problemene kan komme på grunn av fremmed teknologi, som opprinnelig kommer fra Mars. Studioet kommer etter hvert tilbake, og beskriver marsboerne som en invaderende hær.

Det kommer også bulletiner om skader og evakueringer, ettersom flere tusen flyktninger forårsaker problemer langs motorveiene. Kraftstasjoner, broer og jernbaner blir også ødelagt, forsterket av monstre som har dukket opp fra en annen sylinder som landet i Great Swamp - i nærheten av Morristown. Innenriksministeren leser en kort uttalelse som forsøker å berolige en nasjon i økene panikk, hvoretter det rapporteres en rekke eksplosjoner har blitt registrert på Mars, noe som indikerer at enda flere krigsmaskiner er på vei mot jordkloden. Når en av disse utenomjordiske maskinene blir skadet slippes det løs en giftig svart røyk. Når det blir sendt ut bombefly fra Langham Field blir motorene på flyet brent opp av varmestrålen. Til slutt beskriver en nyhetsreporter om Mars-invasjonen som finner sted over hele New York City. Etter at programmet er ferdig er det noen sekunders stillhet fortsetter resten av kvelden på radio som vanlig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lubertozzi, Alex; Holmsten, Brian (2003). The war of the worlds: Mars' invasion of earth, inciting panic and inspiring terror from H.G. Wells to Orson Welles and beyond, Sourcebooks, Inc. s. 3–31. ISBN 1-57071-985-3