Prinsessebruden (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «The Princess Bride (film)»)
Prinsessebruden
orig. The Princess Bride
Generell informasjon
Utgivelsesår1987
Prod.landUSA
Lengde98 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRob Reiner
Produsent
ManusforfatterWilliam Goldman
Basert påThe Princess Bride 
av William Goldman
MusikkMark Knopfler
SjeffotografAdrian Biddle
KlippRobert Leighton
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskap
Premiere
  • 25. september 1987 (1987-09-25)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Prinsessebruden (originaltittel: The Princess Bride) er en romantisk eventyrkomedie fra 1987, regissert av Rob Reiner. Filmen er basert på romanen The Princess Bride (1973) av William Goldman; Goldman skrev også filmmanus.

Historien presenteres som en historie i historien. Bestefar (Peter Falk) skal lese et eventyr for sitt syke barnebarn (Fred Savage).

Handling[rediger | rediger kilde]

Rammehistorien er bestefaren som leser boka Prinsessebruden for sin syke sønnesønn. Hovedhistorien blir av og til avbrutt av at gutten stiller spørsmål til historien som blir lest.

Boka handler om bondepiken Buttercup (Robin Wright) som har en tjener, Westley (Cary Elwes). Først er hun veldig arrogant mot sin tjener, men som i alle eventyr oppstår det etter hvert følelser mellom de to unge. De forelsker seg, og gifter seg. Så drar Westley ut i verden, og tar hyre på et skip. Meldingen kommer tilbake til Buttercup om at hennes kjære er drept i kamp med den onde piratkapteinen Roberts.

Kongeriket styres av Prins Humperdink (Chris Sarandon), som har myndighet til å ta hvilken som helst ledig jente til sin make. Valget faller på Buttercup, som har gitt opp håpet om å se sin kjære igjen. Hun elsker ikke prinsen, men ser sin plikt. Men en dag bli Buttercup bortført av omstreiferne Vizzini, Fezzik og Inigo Montoya. De har planer om å bortføre prinsessebruden for å kreve løsepenger for henne. Vizzini ønsker også livet av henne. Noe de andre ikke er enige i. Men flukten med Buttercup skal bli vanskeligere enn trodd. Gjennom ål-innfiserte vann ser de et skip som tar innpå. En svart skikkelse styrer skipet. De flykter opp fjellsider, men mannen følger etter og tar innpå uten problemer. Vizzini og Fezzik stikker av gårde med Buttercup, mens sverdmesteren Montoya blir igjen for å ta opp kampen med mannen. Det viser seg selvsagt snart at mannen er Westley, som har tatt identiteten til kaptein Roberts. Han er nå en mester i bruk av sverd, og tar opp kampen mot de tre omstreiferne. I mellomtiden har prinsen oppdaget at hans kommende brud er borte, og er nå på sporet.

Kostymene til Westley, Buttercup og Inigo Montoya utstilt i Seattle i 2014.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Soundtrack[rediger | rediger kilde]

Musikken er ved Mark Knopfler fra Dire Straits.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: