Prinsessebruden (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Prinsessebruden (Originaltittel: The Princess Bride) er en film fra 1987, basert på en roman fra 1973 med samme navn som filmen, skrevet av forfatteren William Goldman. Filmen er en kombinasjon av komedie,eventyr, fantasi og romantiskfilm.

Filmen ble regissert av Rob Reiner. Historien presenteres som en historie i historien. Bestefar (Peter Falk) skal lese et eventyr for sitt syke barnebarn (Fred Savage).

Filmen har fått en kultstatus, den har fått 8,1 poeng av 10 mulige over 72,184 stemmer, noe som gjør at den for øyeblikket ligger på 198. plass på den brukerbaserte internettsiden IMDbs liste over verdens beste filmer.

Historien[rediger | rediger kilde]

Rammehistorien er bestefaren som leser boka Prinsessebruden for sin syke sønnesønn. Hovedhistorien blir av og til avbrutt av at gutten stiller spørsmål til historien som blir lest.

Boka handler om bondepiken Buttercup (Robin Wright Penn) som har en tjener, Westley.(Cary Elwes). Først er hun veldig arrogant mot sin tjener, men som i alle eventyr oppstår det etter hvert følelser mellom de to unge. De forelsker seg, og gifter seg. Så drar Westley ut i verden, og tar hyre på et skip. Meldingen kommer tilbake til Buttercup om at hennes kjære er drept i kamp med den onde piratkapteinen Roberts.

Kongeriket styres av Prins Humperdink (Chris Sarandon), som har myndighet til å ta hvilken som helst ledig jente til sin make. Valget faller på Buttercup, som har gitt opp håpet om å se sin kjære igjen. Hun elsker ikke prinsen, men ser sin plikt. Men en dag bli Buttercup bortført av omstreiferne Vizzini, Fezzik og Inigo Montoya. De har planer om å bortføre prinsessebruden for å kreve løsepenger for henne. Vizzini ønsker også livet av henne. Noe de andre ikke er enige i. Men flukten med Buttercup skal bli vanskeligere enn trodd. Gjennom ål-innfiserte vann ser de et skip som tar innpå. En svart skikkelse styrer skipet. De flykter opp fjellsider, men mannen følger etter og tar innpå uten problemer. Vizzini og Fezzik stikker av gårde med Buttercup, mens sverdmesteren Montoya blir igjen for å ta opp kampen med mannen. Det viser seg selvsagt snart at mannen er Westley, som har tatt identiteten til kaptein Roberts. Han er nå en mester i bruk av sverd, og tar opp kampen mot de tre omstreiferne. I mellomtiden har prinsen oppdaget at hans kommende brud er borte, og er nå på sporet.

Roller[rediger | rediger kilde]

Soundtrack[rediger | rediger kilde]

Musikken er ved Mark Knopfler fra Dire Straits.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo.svg Engelsk Wikiquote: The Princess Bride (film) – sitater|}