Mandy Patinkin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mandy Patinkin
MandyPatinkin.jpg
Født30. nov. 1952Rediger på Wikidata (70 år)
ChicagoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, regissør, manusforfatter, skuespillerRediger på Wikidata
Utdannet ved The Juilliard School, University of Kansas, Kenwood Academy, South Shore High SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Kathryn Grody (1980–)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Stjerne på Hollywood Walk of Fame (2018), Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actor in a Drama Series (1995)Rediger på Wikidata
Aktive år1974
Nettstedhttp://www.mandypatinkin.org
IMDbIMDb

Mandel Bruce «Mandy» Patinkin (født 30. november 1952 i Chicago i Illinois) er en amerikansk skuespiller og tenor.

Etter enkelte opptredener i TV-reklame og radio, blant annet i CBS Radio Mystery Theater i 1974, hadde Patinkin sin første suksess på Broadway i 1979 som han vant en Tony Award for «Beste ytelse av en hovedrolle i en musikal» for. Patinkin begynte deretter med film før han i 1984 vendte tilbake til Broadway med den Pulitzer Prize-vinnende musikalen Sunday in the Park with George, som han fikk en Tony Award-nominasjon for «Beste mannlige skuespiller i en musikal» for. På Broadway, over det neste tiåret, dukket han opp i musikalen The Secret Garden. Han ga også ut to solo-album, med tittelen Mandy Patinkin (1989) og Dress Casual (1990).

I 1994 tok Patinkin rollen som Dr. Jeffrey Geiger i dramaserien Chicago Hope som han ble tildelt en Emmy Award for. Han forlot denne serien i løpet av den andre sesongen fordi han ikke ville tilbringe så mye tid borte fra sin kone. I 1995 var han gjeste-skuespiller i The Simpsons i episoden «Lisas Wedding» som Lisa Simpsons fremtidige brudgom. I 1999 vendte han tilbake til serien i begynnelsen av den sjette sesongen, men denne ble kansellert i 2000. Etter Chicago Hope, har Patinkin dukket opp i en rekke filmer. For det meste har han opptrådt som sanger og gitt ut tre album. Patinkin returnerte til Broadway i 2000.

I september 2005 debuterte Patinkin i rollen som Jason Gideon, en erfaren profiler i TV-serien Criminal Minds. I løpet av 2007-2008 sesongen, ble hans rollefigur, Jason Gideon, skrevet ut av serien, og erstattet med spesialagent David Rossi (spilt av Joe Mantegna). 14. oktober 2009 ble det annonsert at Patinkin skulle være gjesteskuespiller i en episode av Three Rivers, som ble sendt 15. november 2009, der han spilte en pasient med Lou Gehrigs sykdom som var skadet i en bilulykke og som ber legene på sykehuset om å ikke la ham leve. Patinkin giftet seg med skuespiller og forfatter Kathryn Grody i 1980, og paret har to sønner sammen. Patinkin led av en degenerativ øyesykdom på midten av 1990-tallet. Han ble diagnostisert med og behandlet for prostatakreft i 2004. For tiden[når?] spiller han rollen Saul Berenson i TV-serien Homeland.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]