The Italian Job (2003)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Italian Job
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 30. mars 2003
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde111 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiF. Gary Gray
ProdusentDonald Deline
ManusforfatterWayne Powers
Donna Powers
MusikkJohn Powell
Foran kamera
MedvirkendeMark Wahlberg
Charlize Theron
Jason Statham
Edward Norton
Donald Sutherland
Annen informasjon
Budsjett$60 millioner
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

The Italian job er en ransfilm fra 2003 regissert av F. Gary Gray, med manus skrevet av Wayne og Donna Powers og produsert av Donald Deline. På rollelisten står Mark Wahlberg, Charlize Theron, Jason Statham, Edward Norton og Donald Sutherland.

The Italian job er en amerikansk remake av en britisk film fra 1969 med samme navn, og handler om en gruppe ranere som planlegger å stjele en safe med gull fra en tidligere kollega som forrådte dem. Mesteparten av filmen ble spilt inn i Venezia og Los Angeles, hvor kanalene og gatene ble midlertidig stengt under innspillingen. Filmen ble distribuert av Paramount Pictures. Den havnet på amerikanske kinoer 30. mai 2003, og spilte inn over 176 millioner dollar på verdensbasis.

Handling[rediger | rediger kilde]

I Venezia har John Bridger, en profesjonell skapsprenger, nettopp kjøpt et halskjede til sin datter, Stella. Han går til Markusplassen for å møte sin protesjé Charlie Croker, en profesjonell tyv, og de diskuterer en plan som går ut på å stjele gull til en verdi av 35 millioner dollar fra italienske gangstere. De skaffer en båt og parkerer i nærheten av leiligheten hvor gangsterne oppbevarer gullet. De planter sprengstoff under gulvet i leiligheten, og safen havner i vannet under bygningen. Gangsterne følger etter Lyle og Rob i båt gjennom kanalene i Venezia. Men dette var egentlig en lokkedue for å få dem vekk fra leiligheten samtidig som John og Charlie er i dykkerdrakter i vannet under leiligheten med gullet. De åpner safen og drar sin vei med gullet før politiet kommer.

Noe tid senere, i Alpene nær grensen til Østerrike, feirer de suksessen og deler historier om hva de planlegger å gjøre med sin andel av gullet. Men John og Charlie er enige om at de vil pensjonere seg og legge det kriminelle livet bak seg. I det gruppen reiser over en liten bro, blir de stoppet av væpnede menn som tar gullet deres. Steve avslører at han la noen planer for seg selv, og han ville beholde alt gullet på egen hånd. Da John prøver å stoppe ham, skyter Steve ham. Rob kjører lastebilen i innsjøen, og Steve skyter ned i vannet for å drepe dem før han reiser sin vei med gullet.

Ett år senere, i Philadelphia, kommer Charlie på besøk til Stella – Johns datter. Hun er fremdeles rasende på ham og gir ham skylden for farens død. Charlie har funnet ut at Steve har endret etternavnet sitt til Frizelli og flyttet til Los Angeles med gullet. Charlie og gjengen planlegger å ta igjen gullet og få hevn. Stella nekter å være med, men hun finner igjen halsbånden faren kjøpte til henne i Venezia og hun ombestemmer seg. De overvåker Steves hjem på jakt etter svake punkter. Etter å avlyttet telefonen hans, planlegger de å stenge strømmen i huset, og Stella later som hun en er tekniker som skal "fikse" problemet. Hun har med seg et lite kamera for å filme inne i huset og se hvor Steve har gjemt gullet. Gjengen planlegger først å bryte seg inn, men dette mislykkes når de ser at naboene til Steve har fest, og det er for mange vitner. Stella går på stevnemøte med Steve for å oppholde ham samtidig som resten av gjengen bryter seg inn i huset, men hun avslører seg selv ved et uhell når hun siterer faren sin. Når Steve truer henne, avslører Charlie seg til Steve, og sier han vil ha hevn fordi Steve forrådte dem, og Charlie slår ham ned.

Gjengen får problemer med å rane huset til Steve nå som han vet at de er i live, og Steve prøver å fremskynde prosessen for å kvitte seg med gullet. Steve selger litt gull av gangen til en ukrainer som heter Yehven. En sen kveld besøker han Yehven for å selge litt gull, men Yehven avslører tilfeldigvis at han vet om ranet i Venezia. Selv om han sverger at han ikke har sagt det til noen, dreper Steve ham. Men Yehven har en fetter, Maskhov, som vil hevne dødsfallet. Etter å ha overvåket Steves telefon, oppdager de at han planlegger å frakte resten av gullet til Mexico for å få det vekk fra Charlie og gjengen. Steve skal transportere gullet i en pansret lastebil til LAX, og fly ut av landet.

På dagen for transporten, er Steve i helikopter og overvåker den pansrede lastebilen. Napster deaktiverer trafikksystemet og han lager effektivt en gigantisk trafikkork for å lede lastebilen i den retningen de vil. Charlie og Stella kommer seg ned på t-banen som Lyle blokkerer med ett motgående tog, og rett over dem kommer lastebilen som har blitt ledet dit av Lyle. De lager et hull i veien med sprengstoff, og lastebilen med gullet havner i tunnelen. Steve, i helikopteret, gir noen folk på motorsykkel ordre om å følge etter dem. Stella oppdager at safen ikke den samme som hun fikk et glimt av i Steves herskapshus. Han byttet den ut med en safe som er mye vanskeligere å bryte seg inn i. Lyle beregner hvor mye gull som er igjen, og fastslår at gullet er verdt cirka 27 millioner dollar. De laster gullet inn i flere biler og kjører gjennom kloakknettet. Steves vakter følger etter på motorsykkel, men gjengen klarer å bli kvitt dem.

Idet gjengen kjører opp på gatenivå kommer Steve i helikopter, og han følger etter dem gjennom gatene i Los Angeles. De deler seg opp, og Steve følger etter Charlie til en parkeringsplass, hvor han gjennomfører et stunt som skader Steves helikopter, og tvinger ham til å stjele en lastebil for å følge etter Charlie. Ved et jernbanedepot gjemmer de bilene. Steve kommer også, men blir oppdaget av Charlie. Steve trekker en pistol mot Charlie og krever gullet, men flere væpnede menn dukker opp og Steve blir overmannet. Charlie gjorde en avtale med Mashkov, og hvis han hjalp Charlie med å ta gullet, så ville Mashkov få en del av gullet og Steve. Steve prøver å forsvare hvorfor han drepte Yehven, men Mashkov dreper ham. Gjengen går ombord et Amtrak-tog til New Orleans, og begynner feiringen. Rob kjøpte en Aston Martin for sin del av gullet. Left Ear kjøpte et gigantisk hus i Andalucía, Spania. Lyle kjøpte seg et stort stereoanlegg, Charlie og Stella flytter sammen.

Rollelisten[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]