Hopp til innhold

The Fighter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Fighter
Generell informasjon
Utgivelsesår
 • 10. desember 2010 (2010-12-10) (USA)
 • 25. februar 2011 (2011-02-25) (Norge)
Prod.landUSA
Lengde115 min[1]
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDavid O. Russell
Produsent
Manusforfatter
 • Keith Dorrington (historie)
 • Paul Tamasy
  (historie og manus)
 • Eric Johnson
  (historie og manus)
 • Scott Silver (manus)
MusikkMichael Brook
SjeffotografHoyte van Hoytema
KlippPamela Martin
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett25 millioner USD[2]
Totalomsetning129,1 millioner USD[2]
Prod.selskap
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Fighter er en amerikansk dramafilm fra 2010, regissert av David O. Russell med Christian Bale og Mark Wahlberg i hovedrollene. Filmen er basert på den sanne historien om boksebrødrene Dicky Eklund (Bale) og Micky Ward (Wahlberg). Eklund var bokser på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet, men ble avhengig av narkotika. Etter at Eklund havnet i fengsel, gjorde Ward karriere som bokser. Filmen ble publisert på amerikansk kino i desember 2010, og i Storbritannia den 4. februar 2011.

Filmen ble nominert i flere kategorier under Golden Globe-utdelingen, for beste film, beste regissør, beste mannlige hovedrolle, beste mannlige birolle og to nominasjoner for beste kvinnelige birolle.[3]

Filmen hadde premiere i USA 10. desember 2010.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Micky Ward (spilt av Mark Wahlberg) er en amerikansk weltervekt-bokser fra Lowell, Massachusetts. Han blir trent av sin eldre halvbror, Dicky Eklund, men Micky er mest kjent som et "springbrett" som andre boksere beseirer før de går videre til tøffere kamper. Dicky, en tidligere bokser som nå er avhengig av kokain, blir filmet til en dokumentar han tror skal handle om sitt "comeback" som bokser. En kveld Micky skal slåss i Atlantic City blir hans planlagte konkurrent syk, men det blir funnet en erstatter som er over 20 kilo tyngre enn Micky. Dette er veldig stor forskjell i profesjonell boksing, og utgjør to eller tre vektklasser. Til tross for Mickys tvil, er hans mor og halvbror enige om at han burde slåss. Men Micky blir beseiret, og han trekker seg tilbake fra boksing.

Han starter et forhold til Charlene Fleming, en bartender. Etter flere uker arrangerer hans mor Alice nok en kamp for Micky, men Micky er bekymret for at den går samme vei som tidligere kamer. Hans mor og søstre gir hans nye kjæreste Charlene skylden for hans manglende motivasjon. Micky nevner at han fikk et tilbud om å bli trent i Las Vegas, men halvbroren Dicky sier at han vil matche tilbudet slik at Micky kan fortsette å trene og bo sammen med familien. Dicky forsøker deretter å skaffe penger ved at kjæresten hans later som hun er prostituert. Når en klient plukker henne opp, later Dicky som han er politi for å stjele klientens penger. Denne planen blir ødelagt av det virkelige politiet, og Dicky blir arrestert. Micky prøver å stoppe politiet fra å slå broren hans, og en politimann ødelegger Mickys hånd før de arresterer ham. Micky blir snart løslatt, men Dicky blir sendt i fengsel.

En kveld blir en dokumentar om Dicky sendt. Familien hans, og Dicky som sitter i fengsel, blir forferdet og overrasket over at filmen heter "Crack in America" og skildrer hvordan kokain-avhengighet ødela Dickys liv og karriere som bokser. Dicky begynner å trene og forsøker å slutte med kokain. Micky blir lokket tilbake til boksing av faren sin, som mener at Alice og hans stesønn Dicky er en dårlig innflytelse på Micky. Resten av teamet og hans manager, Sal Lanano, overtaler Micky til å begynne med boksing igjen. Med den eksplisitte forståelse av at moren og broren hans ikke lenger skal være involvert i treningen hans.

Micky slåss i en rekke mindre kamper, for å hjelpe ham med å gjenvinne selvtilliten. Han blir deretter tilbudt en større kamp mot en ubeseiret fremadstormende bokser. Micky besøker broren sin i fengsel, og Dicky gir ham tips om hvordan han best kan gjennomføre kampen. Men Micky føler at broren har blitt langt mer egoistisk, og forsøker å starte hans egen mislykkede karriere på nytt. Under selve kampen blir Micky nesten overveldet, men implementerer deretter flere av brorens råd og han vinner kampen. Deretter får han tilbud om en viktig kamp, som motstanderen hans egentlig skulle få.

Når Dicky blir løslatt fra fengsel, drar Dicky og moren for å se Micky trene. Han tror at ting er nøyaktig som de var før han havnet i fengsel, og Dicky forbereder seg til å sparre med broren i ringen, men Micky sier at han ikke lenger har lov etter Mickys avtale med sitt nye team. I den påfølgende krangelen, blir Micky rasende på hele familien, både Charlene og treneren går sin vei i avsky. Brødrene sparrer til Micky slår ned Dicky. Dicky løper sin vei, og familien tror han har gått for å finne kokain igjen. Men Dicky tar farvel med de gamle vennene sine, og drar til Charlenes leilighet. Han forteller henne at Micky trenger dem begge, og at de må samarbeide. Etter å ha brakt hele familien sammen igjen, reiser de til London for en tittel-kamp mot en weltervektmester. Micky seirer og får weltervekt-tittelen. Filmen hopper noen år fremover, og Dicky krediterer broren sin som skaper av hans egen suksess.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Mark Wahlberg som bokseren Micky Ward.
 • Christian Bale som Dicky Eklund.
 • Amy Adams som Charlene Fleming. Wards kjæreste, og senere kone.
 • Melissa Leo som Alice Eklund-Ward, mor til Micky og Dicky, og deres syv søsken.
 • Jack McGee som George Ward, faren til Micky.
 • Frank Renzulli som Sal Lanano.
 • Mickey O'Keefe som Wards trener.
 • Jenna Lamia som Sherri Ward.
 • Bianca Hunter som Cathy Eklund.
 • Erica McDermott som Cindy Eklund, en av Mickey og Dickeys søstre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: