The Fat Duck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eksteriør, The Fat Duck.

The Fat Duck er en restaurant i Bray i Berkshire i England som blir drevet av kokken Heston Blumenthal. Restauranten er kjent for sin meny av uvanlige retter, skapt for å følge matlagingsfilosofien molekylær gastronomi hvor kvaliteten på kokkekunsten blir antatt å kunne bli vesentlig forbedret når de fysiske og kjemiske prosessene i matlagingen er klargjort. Det har gitt blant annet eksentriske retter som «sneglegrøt», «laks i lakrisgelé» og «egg og bacon-iskrem».

Utover å benytte resultater fra kjemi og fysikk på kokekunsten har The Fat Duck og Blumenthal benyttet psykologi som å eksperimentere med gjestenes forventninger. Blant forrettene i restaurantens smaksmeny finnes «gele av appelsin og rødbete», en servering bestående av to adskilte geler hvor rødt har blitt gjort av blodappelsiner, og orange fra orange rødbeter.

Restauranten er den ene av kun tre i Storbritannia og Irland som har mottatt tre stjerner i Michelinguidens rangering i 2004. I 2005 ble The Fat Duck utnevnt som verdens beste restaurant i det britiske matmagasinet Restaurant etter å ha ligget i toppen i året i forvegen.[1] I Bray ligger for øvrig også Michel Rouxs Waterside Inn, som er rangert som nummer seks i Storbritannia og nummer nitten i verden.

Mulig matforgiftning og stegning[rediger | rediger kilde]

Den 27. februar 2009 stengte Blumenthal sin restaurant på ubestemt tid etter at et antall gjester rapporterte å ha følt seg uvel ved ulike tider.Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-kode; ugyldige navn, f.eks. for mange Ved den 3. mars 2009 var det fortsatt uklart om kilden til utbruddet og om hva som var problemet, men sabotasje har blitt utelukket og en talsmann fra restauranten uttalte at «Alt dette får oss til å tro at det (matforgiftningen) har ikke kommet fra restauranten og vi forventer å få signal om at faren er over».[2] Den 6. mars ble det rapportert at 400 mennesker hadde blitt syke etter å ha spist ved restauranten.[3][4] Restauranten åpnet igjen 12. mars 2009. Grunnen til matforgiftningen ble funnet å være norovirus på grunn av forurensede østers, samt dårlig hygiene.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kates, Joanne: The Globe and Mail: The mad, magic chemistry of England's Fat Duck, 11. februar 2006
  2. ^ BBC: Fat Duck illness 'not sabotage', 2. mars 2009
  3. ^ BBC: Fat Duck sicknesses rise to 400, 6. mars 2009
  4. ^ Aftenposten: 400 kan være syke etter gourmetmåltid, 7. mars 2009
  5. ^ Wallop, Harry (10. september 2009). «Fat Duck: sewage-infested oysters to blame for illness says official report». The Daily Telegraph. London. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]