Hopp til innhold

The Fabulous Baker Boys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Fabulous Baker Boys
Generell informasjon
SjangerRomantisk drama
Utgivelsesår1989
Prod.landUSA
Lengde1 t. 54 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense10 (Norge)
Bak kamera
RegiSteve Kloves
ProdusentMark Rosenberg
Paula Weinstein
ManusforfatterSteve Kloves
MusikkDave Grusin
SjeffotografMichael Ballhaus
KlippWilliam Steinkamp
Foran kamera
MedvirkendeJeff Bridges
Beau Bridges
Michelle Pfeiffer
Annen informasjon
BudsjettUSD 13 millioner
Premiere13. oktober 1989 (USA)
6. april 1990 (Norge)
Eksterne lenker

The Fabulous Baker Boys er en amerikansk romantisk dramafilm fra 1989 regissert av Steve Kloves. Filmen handler om to pianospillende brødre som ansetter en sangerinne for å utvide sitt utslitte musikkrepertoar. Det oppstår en romanse mellom henne og en av brødrene, noe som vanskeliggjøre arbeidsforholdene innad i gruppen. Det blir etterhvert klart at hennes talent er større enn brødrenes. Hovedrollene spilles av Jeff Bridges, Beau Bridges og Michelle Pfeiffer.

Filmen ble godt mottatt av anmelderne, men ble ingen publikumssuksess.

Handling[rediger | rediger kilde]

Jack og Frank Baker er to pianospillende brødre som spiller i barer, og er i ferd med å gro fast i sitt nokså utslitte musikkrepertoar. De innser etterhvert at de trenger nye ideer og en forfriskning for å kunne beholde publikum og oppdragsgivere. De bestemmer seg derfor for å ansette en sangerinne, og det ender opp med at den sexy sangeren Susie slutter seg til dem. Forholdet dem imellom blir imidlertid ikke av det enkle slaget. De to brødrene er ganske forskjellige: Jack er kynisk og livstrett, mens hans bror er den stødige familiemannen og optimisten av de to. Problemene blir enda større når romantikken kommer inn i bildet. De topper seg etter at Susie og Jack opptrer alene på en nyttårsforestilling som Frank er nødt til å reise hjem fra, og de innleder et turbulent forhold.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

The Fabulous Baker Boys ble ingen stor kinosuksess i USA, hvor den kun innbrakte $18,4 millioner.[1] Den havnet på 58. plass over de mest innbringende filmene i 1989.[2] Til tross for skuffende besøkstall på kino fikk den stor suksess på VHS.[3][4]

Produksjonskostnadene var på rundt $13 millioner.

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen ble meget godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått så mye som 96 % på Rotten Tomatoes.[5] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert ga den 3,5 av 4 stjerner,[6] mens Leonard Maltin ga den 2,5 av 4 stjerner.[7]

Også de norske kritikerne gav den god mottakelse.[8]

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen ble tildelt en rekke priser. Blant annet en Golden Globe (Pfeiffer), to National Board of Review (Pfeiffer og Top Ten), en Grammy (Dave Grusin), tre priser fra National Society of Film Critics (Pfeiffer, Beau Bridges og Ballhaus) og en BAFTA (for beste lyd). Det kan også nevnes at den ble nominert til tre Oscar.[9]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Fabulous Baker Boys (1989) - Financial Information». The Numbers. Besøkt 10. januar 2020. 
  2. ^ «Top 1989 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 10. januar 2020. 
  3. ^ «Los fabulosos Baker Boys: un guionista testarudo, una estrella en ascenso y dos hermanos en pugna». LA NACION (spansk). 4. mai 2021. Besøkt 2. januar 2023. 
  4. ^ Hunt, Dennis (21. juni 1990). «VIDEO RENTALS : Pfeiffer's Allure Paying Off for 'Baker Boys'». Los Angeles Times (engelsk). Besøkt 2. januar 2023. 
  5. ^ «The Fabulous Baker Boys (1989)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 29. april 2019. 
  6. ^ Ebert, Roger (1989) Arkivert 7. mai 2013 hos Wayback Machine. «And Pfeiffer quite simply has one of the roles of a lifetime, as the high-priced call girl who wants to become a low-priced lounge singer».
  7. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  8. ^ «The Fabulous Baker Boys». www.filmfront.no. Besøkt 4. oktober 2019. 
  9. ^ «The Fabulous Baker Boys - IMDb». Besøkt 4. oktober 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]