The Devil’s Arithmetic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Devil's Arithmetic.
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 28. mars 1999
Prod.landUSA USA
Lengde95 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørDonna Deitch
ProdusentMurray Schisgal
Fred Weintraub
ManusforfatterRobert J. Avrech
MusikkFrédéric Talgor
Foran kamera
MedvirkendeKirsten Dunst
Brittany Murphy
Paul Freeman
Mimi Rogers
Louise Fletcher
Prod.selskapShowtime
Eksterne lenker

The Devil's Arithmetic er en amerikansk TV-film fra 1999, basert på en historisk roman med samme navn skrevet av Jane Yolen. Kirsten Dunst spiller hovedrollen som Hannah Stern. Hele filmen ble produsert i Vilnius, Litauen høsten 1998 - og settet som ble designet til å ligne konsentrasjonsleiren Auschwitz, ble bygd før filmingen begynte.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Hannah, en ung jente, synes det er kjedelig å besøke tanten sin og hennes familie. Fordi slektningene forteller de samme gamle historiene fra da de var unge, og Hannah er lei av å høre om fortiden. En dag blir Hannah fraktet tilbake i tid og sted, da hun plutselig befinner seg i en liten landsby i Polen under andre verdenskrig. På denne tiden og i denne landsbyen, tror folk at hun heter Chaya Abramowicz - og at hun nylig ble frisk etter kolera, som drepte begge Chayas foreldre noen måneder tidligere. De merkelige bemerkningene Hannah / Chaya sier om fremtiden, og hennes manglende evne til å gjenkjenne familien sin blir antatt være på grunn av denne sykdommen.

Hannah / Chaya får også vite at hennes onkel Shmuel skal gifte med en kvinne som heter Fayge. På bryllupsdagen går hele familien sammen til Fayges landsby. Chaya blir kjent med noen andre jenter som heter Rachel, Esther, Shifre og Yente. Underveis til bryllupet, forteller Chaya dem eventyr fra bøker og filmer som Hannah har sett. Når de ankommer landsbyen, blir de møtt av tyske soldater som sender dem til en konsentrasjonsleir. Chaya husker fortiden og skjønner hva som kommer til å skje, så hun forsøker å protestere. Men de andre mener at alt vil gå helt fint. Deretter starter en lang og slitsom reise. De blir sendt i en trang godsvogn, og togreisen tar mange dager. De får ingen mat eller vann, og blir fratatt alle smykker og eiendeler, unntatt klærne sine. Før de vet ordet av det blir de plassert i en konsentrasjonsleir, kalt Auschwitz.

Umiddelbart etter ankomst blir alle fratatt klærne sine, og de får alt håret barbert av. Etterpå får de ett nummer tatovert på armen, som er deres nye "navn". Gitl, Chaya, og de andre kvinnene blir atskilt fra mennene, og de blir plassert i to forskjellige leire. I begge leirene må de jobbe veldig hardt, og hvis noen ikke arbeider fort nok eller ikke lenger kan jobbe så blir de drept. Chaya, Esther, Shifre og Yente møter en jente som heter Rivka, som hjelper dem å holde seg i live. Arbeidet er veldig krevende og slitsomt, og de får veldig lite mat. En dag sier en soldat at Rivka, Chaya, Shifre og Esther ikke jobber hardt nok. Han velger Esther fordi hun er fysisk svak, og Shifre fordi han mener at hun krangler og bråker for mye.

Den siste kvinnen han velger til gasskammeret er Rivka. Chaya vet at Rivka overlevde krigen, og hun føler at hun bør verve seg frivillig. Så Chaya tar Rivka sin plass, og hun blir med til gasskammeret. Etter at Chaya blir drept forsvinner scenen fra 1940-tallet, og Hannah er plutselig tilbake utenfor tantens leilighet. Hun setter seg sammen ned med familien, og begynner å snakke med tanten sin. Hannah oppdager at hennes tante under Holocaust var en liten jente som het Rivka, og at flere i familien byttet navn når de utvandret til USA og Israel etter krigen. Hannah er deretter langt mer interessert i historiene som slektningene hennes forteller, ettersom hun har opplevd fortiden deres selv.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]