The Dandy Girls

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Dandy Girls i 1966.
The Dandy Girls, fra en konsert i Japan i 1968.

The Dandy Girls er en tidligere norsk musikkgruppe. De er Norges første alljente rock'n roll band, og er sånn sett en pionér innen norsk musikk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gruppen var aktiv i perioden 19641969, og turnerte i til sammen 12 land i Europa og Asia. Bl.a. opptrådte de for Shahen av Iran, på anmodning fra Shah'en selv.[1] De ble også engasjert av Forsvarets velferdstjeneste, og spilte på flere norske baser, både i Norge og i utlandet.

De er også kjent for å ha takket nei til å spille som oppvarmingsband for The Rolling Stones i Zürich i 1967.[1] Mick Jagger og Keith Richards hadde like før dette blitt tatt med hasj, men dette var ikke grunnen til at de takket nei.

Den opprinnelige besetningen var Inger Tragethon (gitar og vokal), Torill Bakken (trommer og vokal), Marit Hurum (gitar og vokal) og Anne Skotland (bass og vokal). Tragethon er fra Geilo, resten fra Hønefoss. Gruppen som reiste i Asia og blant annet spilte i et av palassene til Shahen besto av Anne Skotland (vokal, bass, langfløyte) Rosemarie Eggli (sologitar, tenorsaksofon og vokal) fra Zürich, Marit Hurum (rytmegitar, altsaksofon og vokal), Gaby Taüber (keyboard, trombone og vokal) fra Zürich og Torill Bakken (trommer, trompet og vokal). De to sveitsiske medlemmene kom til da Inger Tragethon sluttet for å fortsette skolegang, og ble med i resten av turnéperioden.

Gruppens manager var Thor G. Norås fra Stavanger.

Dandy Girls' plass i norsk musikkhistorie[rediger | rediger kilde]

Dandy Girls trekkes ofte fram som et eksempel på at norsk presse i større grad omtaler musikkgrupper med mannlig besetning enn kvinnelig. Selv om denne gruppen må kunne ses på som pionerer innen norsk musikk, med stor suksess, særlig i utlandet; i Sveits, Tyskland, Italia, Iran, Indonesia, Thailand, Japan, Taiwan, og Filippinene, ble det ikke funnet plass til dem i NRKs serie «Norsk rocks historie» i 2005. Også i sin samtid skrev pressen uforholdsmessig mye om de samtidige mannlige rockegruppene. Det som særlig vekker oppsikt med D.G. er at de oppholdt seg i krigssonene og opplevde mer enn de fleste tenåringsjentene i sin tid.

Et annet godt eksempel på usynliggjøring av jenteband, er The Playmates som spilte i samme periode som det mer omtalte The Vanguards. Denne problematikken er noe av grunnen til at Marta Breen utga boken «Piker, vin og sang» i 2006.

Dandy Girls ga bare ut to barneplater, singler, men spilte inn en rekke TV-show, bl.a. i NRKs Pop-Corn, i Suisse-Romande i Genève, Channel-7 i Manila mfl. Alle showene er blitt slettet og eksisterer ikke mer.

I 2004 ble 12 av Dandy Girls kostymer vist fram på en mannequinoppvisning på Restaurant Charlottenlund i Stavanger. Bl. den blå kjolen på bildet. Kjolene var så korte at det var sydd truser i samme materialet som kjolen.

Kostymene finnes registrert avbildet på en CD i Musikkavdelingen i Stavanger Bibliotek.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • 1966 – To You (singel)
  • 1966 – Heitan & Håtan (singel)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Adressa.no - Takket nei til Rolling Stones, besøkt 8. april 2013.