The Bell Curve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Bell Curve
Forfatter(e)Richard Herrnstein, Charles Murray
SpråkEngelsk
UtgittSeptember 1994
ForlagFree Press
Oversetter(e)Ikke oversatt til norsk
Sider845
OCLC30913157

The Bell Curve er en meget omtalt bok utgitt på engelsk i 1994 skrevet av nå avdøde Harvard-professor Richard J. Herrnstein og American Enterprise Institutes Charles Murray. Bokens sentrale poeng er at intelligens er et bedre forutsigelsesparameter for mange faktorer inkludert inntekt, arbeidsevne, fødsler utenfor ekteskap og forbrytelser, enn foreldres sosioøkonomisk status eller utdannelsesnivå.

Boken argumenterer også for at de med høy intelligens (the "cognitive elite") separeres fra den alminnelige befolkning med gjennomsnittlig og lav intelligens, og at dette er en farlig sosial trend. Mye av kontroversen rundt boken oppstod pga. kapittel 13 og 14 hvor forfatterne skriver om forskjeller i intelligens mellom forskjellige raser, samt diskuterer implikasjoner for disse forskjeller. Store deler av pressen videreformidlet at forfatterne mente at disse IQ-forskjellene var genetisk betinget, en påstand man ikke finner i boken. De skriver følgende i innledningen til kapittel 13: «The debate about whether and how much genes and environment have to do with ethnic differences remains unresolved.»

Konklusjonene i boken er dedusert fra andres forskning. Richard Herrnstein hadde dog en solid bakgrunn innen psykologi, og medforfatteren Charles Murray var ikke noen ekspert på intelligenstesting i henhold til psykologen Leon J. Kamin[1]

Bokens tittel kommer av den klokkeformede normalfordelingen som man finner for IQ-verdier. Normaldistribusjonen er grensedistristribusjonen til tilfeldige mengder som er en sum av mindre, uavhengige tilfeldige fenomen. Tittelen forsøker å si at IQ-verdier er normalt distribuert fordi en persons intelligens er summen av mange små tilfeldige variasjoner i det genetiske og miljømessige faktorer.

Kort tid etter deltok et stort antall mennesker i kritikk og i støtte til boken. Noen kritikere forkastet boken og dens forfattere fordi de mente at de støttet vitenskapelig rasisme. Flere bøker ble skrevet som tilsvar for å kritisere boken The Bell Curve. Blant annet The Bell Curve Debate, som inneholder essayer som svarer på kontroversielle tema i The Bell Curve.

Norge[rediger | rediger kilde]

I den norskspråklige sfære har boken vært særlig omtalt og debattert. Når den har vært nevnt har den stort sett blitt kraftig kritisert, med noen få unntak.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Behind the Curve" av Leon J. Kamin i Race & IQ redigert av Ashley Montagu (1999) s. 397-407.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]