Tesseney

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tesseney
tigrinya: ተሰነይ
arabisk: تسني
LandEritrea Eritrea
RegionGash-Barka
BorgermesterTekleberhan Gebrewold
TidssoneEAT
Befolkning18 889 (2005)
Høyde over havet919±1 meter

Tesseney
15°6′36″N 36°39′27″E

Tesseney (tigrinja: ተሰነይ, arabisk:تسني), er en by i det vestlige Eritrea. Byen ligger ved elven Gash, sørøst for Kassala i Sudan. Byen var senter for mange kamper under den eritreiske selvstendighetskrigen, da store deler ble ødelagt. Selv etter gradvis gjenoppbygging er byen fortsatt omgitt av landminer.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Tesseney ligger 45 kilometer fra grensen med Sudan og ca 115 kilometer vest for Barentu. Tesseney har en befolkning med ulike etniske grupper og innbyggertallet er ca 64 000. I utkanten av Tesseney i nord er det et par bakker med utsikt over lavlandet og fjellene i Sudan. Bønder sør for Tesseney har fortalt om løvebrøl, og det ble sett og fotografert en ung hannløve sommer 2006. Etter dette har det ikke vært flere observasjoner, men bønder forteller fortsatt om ekko fra løvebrøl om natten.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet Tessenei, diminutiv av Seney, eller Tesseney, er ikke opprinnelig tigrinja, men tigre, og betyr «la det være hyggelig å bo». Byen kalles også Sabbot av sine opprinnelige lokale innbyggere. I 1929, ble byen kalt av italienske kolonister «Gasperini-bygda» (oppkalt etter en tidligere guvernør fra kolonimakten i Eritrea, som kom fra Treviso i Italia).

Historie[rediger | rediger kilde]

I kolonitiden var både Tessenei og landsbyen Ali Ghider sentrum for et enormt landbruksprosjekt ved hjelp av irrigasjon fra Gash-elva. Prosjektet dateres tilbake til 1905, da den italiensk ingeniøren Nicola Coles la fram en studie som viste muligheter for et slikt prosjekt. Arbeidet startet i 1924 og omfattet en liten dam og en liten innsjø til å lagre vann og en rekke andre anlegg og vanningskanaler for å vanne omtrent 10 000 hektar land. Den viktigste avlingen var bomull, og hele produksjonen ble eksportert til Italia. Det ble bygget et anlegg for behandling av bomull, en stor mølle for behandling av frø, et kraftverk, et verksted og et moderne bomullsspinneri. En smalsporet jernbanelinje ble bygget for å binde Tessney sammen med Kassala i Sudan. Denne jernbanelinjen har nesten vært forsvunnet siden tidlig på 60-tallet.

Krigshandlinger har ført til at de fleste koloniale prosjekter og byggverk har blitt ødelagt, men Tesseney har fortsatt noen italienske relikvier.

Under den eritreiske selvstendighetskrigen (1961–1991) var Tesseney åsted for harde kamper og ble gjentatte ganger bombet. Den var viktig på grunn av sin nærhet til grensen til Sudan, hvorfra de eritreiske opprørerne mottok våpen og forsyninger. Tesseney ble påført omfattende skader, men var i 1988 også den første byen som ble frigjort. Utenfor Tesseney, like ved Haykota, er det en statue til minne om Hamid Idris Awate, som avfyrte de første skuddene i den eritreiske frigjøringskampen den 1. september 1961.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Byen er en travel markedsby med blant annet nomadiske handelsmenn. Torget foran moskeen har mange forskjellige boder med skreddere, kafeer, barer og andre butikker. Det er et travelt valutamarked, hvor saudiarabisk rijal og sudansk pund blir vekslet til eritreisk nakfa. Souken er preget av mat og krydder fra Sudan. Tesseney er en transittby for flyktinger som vender tilbake fra flyktningleirene i Sudan.

I regntiden (juli til september) er de fleste områder rundt Tesseney ufremkommelige, men den nylig bygde asfaltveien fra Barentu til Tesseney gjør bilturen fram til denne grenselandsbyen mulig. Daglig går busser til Kassala i Sudan, Barentu og Asmara.