Tenea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Satellittfoto av området som viser stedsplasseringen av Korint, Tenea og Mykene.

Tenea (gresk Τενέα) er en oldtidsby i nordøstlige Peloponnes i Hellas. På midten av 1990-tallet gikk lokalsamfunnet og kommunen tilbake til stedets antikke navn Tenea. Setet for kommunen er i Chiliomodi.

Antikkens Tenea ble etablert omtrentlig 15 km sørøst for Korint og 20 km nordøst for Mykene kort tid etter trojakrigen. Det er antatt at de første innbyggerne var trojanske krigsfanger som Agamemnon tillot bygge sin egen by. Således minner navnet Tenea om Tenedos, deres egentlige hjemby, navngitt etter helten Tenes som ble drept av Akilles. Tenea og Roma er i henhold til Æneiden av Vergil to historiske byer kjent for å være assosiert med familier som nedstammet fra Troja etter trojakrigen.

Korintere og teneanere i 734 eller 733 f.Kr. etablerte under lederskap av Arkias av Korint en felles koloni i SiracusaSicilia, hjemlandet til Arkimedes. Ruiner fra antikkens Tenea kan fortsatt bli funnet en km sør for Chiliomodi. Blant funnene finnes statuen Kouros fra Tenea (ca. 550 f.Kr.), en egenartet frambringelse som i dag er en del av kunstsamlingen i München i Tyskland.

Historiske vitnemål[rediger | rediger kilde]

Forfatteren Strabon har nevnt Tenea:

«Tenea, også, er i Korinthia, og i den er et tempel for Apollon Teneatos; og det er sagt at de fleste av kolonistene som fulgte Arkias, lederen av kolonistene til Siracusa, dro ut herfra, og at etterpå hadde Tenea mer framgang enn noen andre bosetninger, og fikk til og med endelig en regjering som var deres egen, og, etter å ha gjort opprør mot korinterne, allierte seg med romerne, og fortsatte etter at Korint ble ødelagt. Og det synes også som at det var et slektskap mellom folkene i Tenedos og Tenea, via Tenes, sønnen til Kyknos, som Aristoteles sier; og likheten i dyrkelsen av Apollon blant de to folkene tillater sterke indikasjoner på et slikt slektskap.»
Strabo, (8.6.22)

Det samme har geografen Pausanias gjort:

«Slik er redegjørelsen som jeg hørte av Asopos. Når du har snudd deg fra Akrokorint og til fjellvegen vil du se vegen til Tenea og en helligdom for Eileithyia. Byen som er kalt Tenea er kun omtrent seksti stader[1] (rundt 11088 meter) unna. Innbyggerne sier at de er trojanere som ble tatt til fange i Tenedos av grekerne, og fikk tillatelse av Agamemnon til å bo i deres nåværende hjem. Av denne grunnen ærer de Apollon mer enn noen annen gud.»
Pausanias, (2.5.4)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Et antikk romersk målenhet for avstander, 1 stade = 184,81 meter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]