Tell Teigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tell Teigen
TellTeigen Gråberget-56.jpg
Tell Teigen balanserende på stoler på en mast på Gråberget i Høyanger i 1956
FødtTrygve Teigen
17. juni 1923
Høyanger
Død27. april 1958 (34 år)
Palm Springs, California
Fallulykke
Beskjeftigelse Industriarbeider på aluminiumsfabrikk, Akrobat
Barn Trygve Teigen
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Tell Teigen eg. Trygve Teigen (født 17. juni 1923 i Høyanger, død 27. april 1958 i Palm Springs, California) var en norsk akrobat som på 1950-tallet ble verdensberømt for sin vågale luftakrobatikk. Hans spesialitet var å balansere på stoler stablet oppå på høye master. Han gjorde sine opptredener uten noen form for sikkerhetsinnretninger. Tell ble en av verdens største sirkusartister og glansnummeret hans blir fortsatt regnet som et av verdens dristigste. På toppen av en 35 meter høy mast balanserte han håndstående på flere stoler, uten noen form for sikkerhet.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Sirkusartisten kom fra den lille bygda Høyanger ved Sognefjorden. Han vokste opp sammen med tvillingbroren Bernard Teigen i en familie der artisteri og underholdning var et naturlig avbrekk fra det harde arbeidet på fabrikken. Eldstebroren Leif Teigen og kameraten Håkon Raunehaug[1] dannet resten av en tropp som etter hvert fikk rykte på seg for å utføre halsbrekkende kunster rundt om i bygda, men det var Tell som etter hvert begynte å gjøre kunstene til et levebrød. Etter at han vant en konkurranse med balansering på stoler i 1941, begynte Tell å turnere rundt om i Norge. Han fikk raskt et rykte på seg for å være fryktløs.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1941 vant han artistkonkurransen hvor han balanserte på 6 stoler på en scene. Numrene på den tiden var 6 stoler på en scene eller på et bord. Under stolene satte han gjerne tre ølflasker slik at det fjerde stolbenet var i løse luften uten noen støtte.

Tell Teigen hadde et tidlig mål å vise sitt nummer utenfor Norge. Allerede i 1948 da han representerte Norge i en Nordisk artistkonkurranse i København ble nummeret trukket opp på en 12 meter høy mast, senere vokste masten til 35 meter. Fra København gikk turen videre til England, og senere Finland der han opptrådte på et tivoli under OL i Helsingfors i 1952. En representant for verdens største sirkus i USA så der Teigens nummer og hyret han som hovedattraksjon for Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus som presenterte Teigen i «The greatest show on Earth.»

I 1953 forlot han Oslo for å reise til USA og gjøre balanseakrobatikk han hadde drømt om hele livet. Teigens stolnummer høyt over bakken hadde gitt han kontrakt i USA med verdens største sirkus. Det store gjennombruddet som luftakrobat fikk Tell Teigen i USA hos Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus, som i 1953-programmet presenterte han som: «TELL TEIGEN Disregarding Danger in Marrow-Freezing, Fatalistic Feats Atop a Lofty Perpendicular Spar (First time in America).» Som den eneste av årets artister fikk han opptre alene i senterringen (den midterste av de tre manesjene). De andre artistene måtte dele publikums oppmerksomhet med andre nummer i et telt som hadde hele tre manesjer og to scener.

I 1954 ble han presenteret som «Unique Chair-Balancing Achievement by Daring Gymnast Tell Teigen» og måtte dele senterringen med slangemennesket The great Logano.

I 1955 var han med Circus Moreno i Danmark. Før premieren, gjorde han et PR-stunt for å balansere på en hånd på toppen av TV-masten i Gladsaxe. I programmet hos Circus Moreno han ble introdusert som «Balansefenomenet som første påskedag sto på en hånd på toppen av den nye TV-stasjon i København, 217 meter over bakken.»

Om nummeret skrev avisene i Danmark:

  • «Tell Teigen kom inn og moret folk hjertelig med sine balanseøvelser som til slutt endte oppunder sirkuskuppelen på et svært spinkelt og falleferdig stillas av stoler.»
  • «Balansefenomenet Tell Teigen var ikke bare dyktig, han var en veldig sjarmerende mann som bare nordmenn kan være. Hans balansering på stoler stablet oppå hverandre var så halsbrekkende at du knapt tørr å puste, men selv han klarte på de riktige stedene å ringe for smilet, -og vi pustet lettet ut. Det var et fint nummer.»
  • «Den norske Tell Teigen viste en stor balansekunst på et fjell av stoler, noen står på glass og ølflasker og andre tre ben.»
  • «Norske Tell Teigen imponerte veldig. Han var håndstående på en eller to hender på toppen av stoler bedre enn noen har prestert.»

Død og minne[rediger | rediger kilde]

Den 27. april 1958 døde han etter et uhell i en treningsøkt i Palm Springs i California hvor han falt fra toppen av et 35 meter høyt tårn der han sto på hendene på en stabel stoler. Det var et vindkast som sendte Teigen i døden.

Fødeplassen Høyanger hedret han også med et minnesmerke, en 20 meter høy statue av Teigen på toppen av en mast på en stabel med stoler som ble avduket den 23. august 2008.

Tell Teigens glansnummer der han balanserte på en haug med stoler på toppen av et 35 meter høyt tårn blir fortsatt blir sett på som et av de modigste balansenumre utført noen gang.

Dokumentar og minnesmerke[rediger | rediger kilde]

I 2001 ble det produsert en dokumentar ved navn "Balanse" om livet av Tell Teigen av Sverre Galgum og Jan Frode Johannessen. Minnet om Tell Teigen er bevart, og i 2002 ble det produsert en dokumentar om hans liv som fikk navnet Balanse. I 2008 ble et minnesmerke reist i Høyanger laget av Geir Hjetland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]