Telenor Broadcast Holding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Telenor Broadcast Holding
Org.formaksjeselskap
Org.nummer983 935 125
Bransje Holdingselskap
MorselskapTelenor
Datterselskap(er) Canal Digital, Norkring
HovedkontorFornebu
Styreleder Morten Karlsen Sørby
Adm. dir. Ragnar Kårhus
Nettsidehttps://www.telenor.com/no/om-oss/var-virksomhet/telenor-broadcast/

Telenor Broadcast Holding AS er et norsk, heleid datterselskap av Telenor. Selskapet er et holdingselskap som eier ulike infrastruktur- og distribusjonsselskaper i Norden. Som navnet sier, er hovedfokuset på broadcasting, altså kringkasting av TV- og radiosignaler. Selskapet ledes av Bjørn Ivar Moen og har hovedkvarter på Fornebu.

Telenor Broadcast Holding omfatter følgende selskaper (heleide):

 • Canal Digital AS
  • Canal Digital Norge AS
  • Canal Digital Sverige AB
  • Canal Digital Danmark AS
  • Canal Digital Finland Oy
 • Telenor Global Iot AS
 • Telenor Satellite AS
 • Telenor Uk Ltd
 • Norkring AS
  • Norkring België

Canal Digital distribuerer TV-signaler og tilbyr i dag om lag 130 TV-kanaler. Canal Digital Norge AS er i dag Norges største tv-distributør. Selskapet tilbyr digital-tv via satellitt til parabol. I Norge mottar rundt 483 000 kunder tv-signaler fra Canal Digital Norge. Totalt har selskapet rundt 934 000 kunder i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Dette gjør Canal Digital til en av Nordens største tv-distributører. Canal Digital AS ledes av Bjørn Ivar Moen, mens Canal Digital Norge AS ledes av (acting) Roger von Zernichow.

Norkring er Norges største leverandør av bakkebaserte kringkastingstjenester. Selskapet eier og drifter de fleste senderinstallasjonene i Norge i dag og tilbyr planlegging, utbygging og drifting av nettverk. Norkring har bygget ut og drifter i dag det digitale bakkenettet for TV i Norge, samt et tilsvarende nett i Belgia. I tillegg ha selskapet bygd ut nettet for DAB-radio i Norge.[1] I tillegg tilbyr selskapet innplassering av utstyr fra mobiloperatører i sine master. Norkring ledes av Torbjørn Ødegård Teigen. Selskapet ble etablert i 1996. (40 % eid av Telenor og 60 % eid av NRK). I 1999 kjøpte Telenor seg ytterligere opp i selskapet og Norkring ble et heleid Telenor-selskap.

Telenor Satellite (tidligere: Telenor Satellite Broadcasting, TSBc) er den største leverandøren av kommersielle satellittjenester for overføring av fjernsyns- og radioprogrammer i Norden. Telenor Satellite har også en sterk posisjon i Øst- og Mellom-Europa, og leverer i tillegg tjenester til kunder i Midtøsten og Afrika. Enkelte av satellittene leverer også bredbånd til skip i internasjonale farvann via Ka-bånd og Ku-bånd. Den første satellitten, Thor I, ble kjøpt fra British Satellite Broadcasting og het opprinnelig Marcopolo 2. Denne og den neste satellitten Thor II, er begge utbrent og ikke lengre i drift. Selskapet eier og drifter satellittene Thor III, Thor 5, Thor 6 og Thor 7[2], samt satellitten Intelsat 10-02 i samarbeid med Intelsat. Telenor Satellite driver også jordstasjoner i Norge, Storbritannia, Finland, Danmark og Sverige, og har et avansert datanettverk mellom disse. Selskapet ledes av administrerende direktør Morten Tengs.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Jon Annar Fordal (16. september 2015). «Internasjonal ros for Norges DAB-nett». NRK. Besøkt 23. september 2016. 
 2. ^ «Vellykket oppskyting for THOR 7». Telenor. 27. april 2015. Arkivert fra originalen 24. september 2016. Besøkt 23. september 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]