Telefon (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Telefon
Generell informasjon
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 16. desember 1977
Norge 1978
Lengde102 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 år Norge (1978) (Norge)
Bak kamera
RegissørDon Siegel
ManusforfatterWalter Wager (bok)
Peter Hyams
Stirling Silliphant
ProdusentJames B. Harris
KomponistLalo Schifrin
Foran kamera
MedvirkendeCharles Bronson
Lee Remick
Donald Pleasence
FilmselskapMGM
Eksterne lenker

Telefon er en amerikansk spion-thriller fra 1977 med Charles Bronson, Lee Remick og Donald Pleasence i hovedrollene. Regi er ved Don Siegel. Filmen er basert på en 1975-roman med samme navn skrevet av Walter Wager.

Handling[rediger | rediger kilde]

En KGB-agent (Bronson) blir sendt til USA for å forhindre at en avhopper aktiviserer flere agenter som er plassert i USA for 20 år siden.

Agentene som en etter en setter i verk angrepene er i utgangspunktet helt vanlige amerikanske borgere som ikke vet at de er sovjetiske agenter fordi de for flere år siden, under dyp narkose, ble hypnotiserte til å tro at de er vanlige borgere. Det hemmelige programmet hadde navnet TELEFON. Kun ved hjelp av et kodeord via telefon blir de aktivisert til å gjennomføre sitt mål – tilsynelatende helt fjernstyrt og uten omtanke for familie og omgivelser. Stalinisten Dalchimsky (Pleasence) er nå i USA og har ved hjelp av en hemmelig adressebok og hemmelige koder satt i gang med å aktiviserte agentene. KGB-agenten Grigori Borzov (Bronson) blir av den øverste ledelse i KGB sendt avgårde for å stoppe ham. Med seg på jakten har han den kvinnelige agenten Barbara (Remick), som på toppen av det hele har som oppdrag å drepe Borzov etter at han har drept Dalchimsky.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Telefon er en type spion-thriller som er lagd i samme stil som The Manchurian Candidate.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]