Telefaks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En telefaksmaskin

Telefaks (ofte forkortet faks; egentlig telefaksimile, også feilaktig skrevet telefax[1]) er en telekommunikasjonsteknologi for overføring av informasjon, som dokumenter, tekst, brev, tegninger og fotografier, spesielt ved overføring via et telefonnett. Ordet brukes også som betegnelse på dokumentene som er overført. Ordet er også opprinnelse til verbalformen å fakse.

Norge[rediger | rediger kilde]

Telefaksen ble introdusert i Norge omkring 1980 og fikk raskt stor utbredelse i kontormiljøer som en effektiv måte å kommunisere skriftlig på. Tidligere var tilsvarende overføring av faksimiler via radio eller telex benyttet. Med utbredelsen av e-post og skanner knyttet til datamaskin, har bruken av telefakser avtatt etter årtusenskiftet.

I 2023 er telefaks fremdeles i bruk i Norge, for eksempel på apotek, og i hele helsevesenet forøvrig.

Telefaksmaskin[rediger | rediger kilde]

En telefaksmaskin er i all vesentlighet en kombinasjon av en skanner, et modem og en skriver. Skanneren konverterer trykket informasjon til bilder, modemet modulerer (og demodulerer) informasjonen slik at den kan sendes over en (analog) telefonlinje, og skriveren i den andre enden produserer en kopi av det opprinnelige dokumentet.

Opprinnelig var papiret i faks-skriveren termisk papir, det vil si at det ble påvirket i skriveren av varme for å få laget skrift eller bilder på arket. Papiret var opprinnelig hvit men ble svart ved berøring av et "mini strykejern". Satte man en varm kaffekopp på arket ble det en ring på papiret.

De mest moderne faks-maskinen er laser-type, samme type som skrivere for datamaskiner, som skriver på vanlig papir, fortrinnsvis A4-format.

Alternativer[rediger | rediger kilde]

Et populært alternativ er å abonnere på en internettbasert fakstjeneste. Fakstjenester via Internett lar brukere sende og motta telefaks fra egen pc ved bruk av egen epostadresse. Med slike tjenester trenger man ikke faksserver, telelinje eller en telefaksmaskin. Telefakser blir mottatt hos brukeren i enten TIFF- eller PDF-format, levert som et e-postvedlegg. Dermed kan man sende og motta telefakser fra hele verden så lenge man har tilgang til Internett.

En annen mulighet er å bruke en datamaskin og sette den opp som en telefaksserver som bruker telenettet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den skotske oppfinneren Alexander Bain klarte i laboratoriet å overføre bildeelementer rundt 1846, og fikk et patent i 1843. Men det ble italieneren Giovanni Caselli som startet den første kommersielle fakstjenesten «Pantelegraph» i 1865, mellom de franske byene Lyon og Paris. Dette skjedde elleve år før telefonen ble funnet opp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Språkrådet. Framande bokstaver. Besøkt 19. april 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Telefaks.no, norsk elektronisk telefaksleverandør (ipFaks)