Alexander Bain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alexander Bain
Født11. juni 1818[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Aberdeen
Død18. sep. 1903[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (85 år)
Aberdeen
BeskjeftigelsePsykolog, filosof, universitetslærer, skribent Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedUniversity of Aberdeen
Marischal College
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland

Alexander Bain (født 11. juni 1818 i Aberdeen i Skottland, død 18. september 1903 i Aberdeen) var en skotsk filosof og pedagog.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

James Mill. A biography, 1882

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Alexander Bain gikk i Aberdeen på Gilcomston School og hjalp på fritiden sin far – en tidligere soldat som etter dimmisjon fra militærtjenesten arbeidet som vever - med vevingen.

På skolen la en lærer som også underviste ved Marischal College (en av forløperne til det senere University of Aberdeen) merke til hans evner. Takket være dennes tilrettelegging ble 1836, i en alder av 18 år, opptatt på Marischal College. Der fikk han studere matematikk, fysikk og naturfilosofi.

Filosof, pedagog[rediger | rediger kilde]

Mot slutten av studiet skrev han artikler om tekniske emner til tidsskriftet London and Westminster Review. På dette tidspunkt stiftet han bekjentskap med John Stuart Mill, hvis empiristiske lære øvde innflytelse på ham.

Etter at han avsluttet studiet med en magistergrad, ble han i 1845 professor for matematikk og naturfilosofi ved Anderson's University i Glasgow. I 1848 skiftet han over til London, der han under Edwin Chadwick virket ved Board of Health,

I 1860 dro han tilbake til Aberdeen, hvor han ved universitetet underviste engelsk i egenskap av innehaver av lærestolen for logikk (noe som var vanlig i 1860-årene). Han satte i gang med utarbeidelsen av ny faglitteratur: Higher English Grammar[5] og An English Grammar[6] ble begge publiert i 1863, fulgt i 1866 av Manual of Rhetoric, i 1872 av A First English Grammar, og i 1874 av Companion to the Higher Grammar. Disse verkene spendte vist og deres nyskapende synspunkter og metoder vant stor interesse. Hans forskjellige verker innen engelsk grammatikk og hans engasjement for en metodisk gjennomtenkt engelskundervisning i de skotske skoler førte til en fornyelse av fagets didaktikk.

Alexander Bain regnes for at være en av de tidlige tilhengere av en vitenskapelig psykologi som fører de subjektive opplevelser og all erkjennelse tilbake til sanseinntrykk og ikke til annet. Sammen med blant andre Mill regnes han også for en av grunnleggerne av assosiasjonspsykologien.

Hans hovedarbeider er The senses and the intellect (1856) og The emotions and the will (1859). I 1876 grunnla han kvartalsstidsskriftet Mind. Hans selvbiografi Autobiography utkom posthumt, i 1904.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Alexander-Bain-Scottish-philosopher, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 5288[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija-ID 10422[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Higher English Grammar at Google Books
  6. ^ An English Grammar at Google Books

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]