Taxibåt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taxibåt underveis til Hiddensee i Tyskland

Taxibåt er en båt som utfører tjenester på sjøen på samme måte som en drosje gjør på land.

Internasjonalt[rediger | rediger kilde]

Det engelske begrepet «water taxis» som oversettes til taxibåt på norsk er tvetydig ettersom den inkluderer båttjeneste innenfor drosjevirksomhet for leie for kunden som bestemmer avreise- og destinasjonssted og tidspunktet for avreise - og båttjeneste for regulær rutetrafikk. En båttjeneste i fast rute mellom destinasjonssteder defineres som ferje hvis det pågår skytteltrafikk.

Mindre ferjebåter kan ha begrepet water bus hvis de er større og mer kapabelt for fast rute som en sightseeingstjeneste for eksempel. Større båter i sjørutetrafikk etter samme mønster som bussrutetrafikk kan i franskspråklige land betegnes som bateaux-bus som ordrette kan oversettes til «båtbuss».

Norge[rediger | rediger kilde]

Taxibåter finnes blant annet i Kragerø.

Taxibåt som passasjerbåt er beregnet på enkeltpersoner eller grupper på inntil 12 passasjerer. Om taxibåtene regnes som nyttetrafikk i tråd med sjøveisreglenes paragraf 44, kan man bruke betegnelsen «skyssbåt».[1] Men en typisk taxibåt i Norge som regel er en ordinær motorbåt (småbåt under 15 meters lengde) med begrensede passasjerkapasitet, som ikke går i rutetrafikk eller organisert skyss.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]