Hopp til innhold

Hiddensee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hiddensee
Satellittbilde av Hiddensee
Geografi
PlasseringØstersjøen
Areal ca 19 km² (lengde ca 16,8 km, bredde skiftende - fra 250 m til 3,7 km) km²
Administrasjon
LandTysklands flagg Tyskland
Demografi
Befolkning1 109 (30. august 2005)
Posisjon
Kart
Hiddensee
54°34′05″N 13°06′20″Ø

Hiddensee er ei tysk øy som ligger i Østersjøen, vest for Rügen. Den er en del av Landkreis Rügen.

Øya er bilfri, og det er et populært rekreasjonssted. Den består delvis av Vorpommersche Boddenlandschaft nasjonalpark, samt omkringliggende bukter og sund. Det ligger en ornitologisk stasjon på øya, som tilhører universitetet i Greifswald.

Pr 2017 består Hiddensee primært av de tre byene Kloster (på øyas nordside), Vitte (som ligger midt på øya) og Neuendorf (i sør). Det går ferge til øya, både fra Schaprode på Rügen, og fra Stralsund på det tyske fastlandet. Privatbilisme er ikke tillatt på Hiddensee, og derfor er det svært få biler på øya.

Historie[rediger | rediger kilde]

De eldste skriftlige kildene som omtaler øya stammer fra 1600-tallet, da representanter for den svenske regjeringen kartla øya og hvem som var grunneiere der, slik at de skulle kunne skattlegge jorda. Innbyggerne på Hiddensee levde da av landbruk og fiske.

I siste halvdel av 1800-tallet begynte tilstrømningen av feriegjester til øya. På begynnelsen av 1900-tallet kom det særlig mange intellektuelle og kunstnere til Hiddensee. En av dem var den danske stumfilmstjernen Asta Nielsen. Hun ferierte på Hiddensee i årene 1925-1933, og bygget et særpreget, rundt hus med tegltak. Dette huset ga hun navnet Karusel, og det står fremdeles.

Den tyske dramatikeren og romanforfatteren Gerhart Hauptmann, som vant Nobelprisen i litteratur i 1912, bodde i Haus Seedorn i landsbyen Kloster på øya. Dette huset er nå museum. Etter sin død ble Hauptmann gravlagt på kirkegården på Hiddensee.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]