Tatiana de Rosnay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tatiana de Rosnay
Tatiana de rosnay.JPG
Født28. september 1961 (57 år)
Neuilly-sur-Seine
Far Joël de Rosnay
Utdannet ved University of East Anglia
Beskjeftigelse Journalist, forfatter og manusforfatter
Nasjonalitet England, Frankrike
SpråkFransk
SjangerRomaner
Signatur
Tatiana de Rosnays signatur

Tatiana de Rosnay (født 28. september 1961 i ) er en fransk journalist, forfatter og manusforfatter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Tatiana de Rosnay ble født i 1961 i en forstad til Paris. Hun er av engelsk, fransk og russisk avstamning. Hennes far er den kjente franske vitenskapsmannen Joël de Rosnay, og hennes bestefar var maleren Gaëtan de Rosnay. Hennes oldemor var den russiske skuespillerinnen Natalia Rachewskïa, direktør for Pusjkin-teatret i Leningrad mellom 1925 og 1949. Rosnays mor er engelsk, Stella Jebb, datter av diplomat og tidligere generalsekretær i FN, Gladwyn Jebb, og tipp-barnebarn av den britiske ingeniøren Isambard Kingdom Brunel. Rosnay er også niesen til historikeren Hugh Thomas.

Rosnay vokste opp i Paris, og deretter i Boston i Massachusetts da hennes far ble ansatt som professor ved Massachusetts Institute of Technology i 1970. Rosnay flyttet til England i 1980, og mottok en bachelorgrad i engelsk litteratur ved University of East Anglia i Norwich. Da hun kom tilbake til Paris i 1984 begynte hun å arbeide som presseansvarlig, deretter som journalist og litteraturkritiker for Psychologies Magazine. Siden 1992 har de Rosnay utgitt tolv romaner på fransk og tre på engelsk. Hun har også jobbet på TV-serien Family Affairs som hun har skrevet to episoder av sammen med manusforfatter Pierre-Yves Lebert. Denne serien ble sendt på TV-kanalen TF1 i løpet av sommeren 2000.

Hennes hittil mest populære roman, Saras nøkkel, ble publisert i 2006, og er hittil solgt i over syv millioner eksemplarer i 42 land. I 2009 ble denne boken tilpasset en fransk film med Kristin Scott Thomas i en hovedrolle. Flere franske magasiner har utgitt rangeringer over de beste eller de mest solget franske forfatterne, og i henhold til magasinet Le Figaro er Tatiana de Rosnay Frankrikes sjette mesteselgende forfatter.[1]

Hun skriver vekselvis på fransk og engelsk.

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • Moka (2006) – På norsk som Mokka, oversatt fra fransk av Gøril Eldøen. (Bazar, 2012)
  • Sarah's key (2007) – På norsk som Saras nøkkel, oversatt fra engelsk av Kirsti Øvergaard. (Bazar, 2008)
  • Boomerang (2009) – På norsk som Bumerang, oversatt fra engelsk av Kirsti Øvergaard. (Bazar, 2010)
  • The house I loved / Rose (2010) – På norsk som Huset du elsket, oversatt fra fransk av Kjell Olaf Jensen. (Bazar, 2011)
  • Russian Ink (2013) - På norsk som Den andre historien, oversatt fra engelsk av Gøril Eldøen. (Bazar 2014)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]