Hopp til innhold

Tarpan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tarpan

Den siste tarpanen døde kanskje i Moskva zoo
Vitenskapelig(e)
navn
:
Equus ferus ferus
Alt. navn: tarpanhest, europeisk villhest
Artstilhørighet: villhest,
hester,
hovdyr
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia (†)

Tarpan eller tarpanhest (Equus ferus ferus) er en nå utdødd europeisk underart av villhest. Den ble først beskrevet av Johann Friedrich Gmelin i 1774. Opprinnelig fantes den på steppene øst av det tidligere Preussen og vest av Uralelva. Tarpanen regnes som en viktig progenitor for vanlig hest.

Noen mener at det siste eksemplaret av underarten døde ut i Russland, men det er reist tvil om hvorvidt dette var en ekte tarpan eller en villhest-tamhest hybrid. Årsaken er et fotografi som viser en hest med lang man, noe som ikke er forventet hos en ekte villhest, som normalt har kort, strittende man og tydelig ryggsøm.

Den siste ville tarpanen skal ha dødd i 1879.[1] Den såkalte Kherson tarpanen som døde i Moskva ble opprinnelig fanget på Zagradovsk-steppene i 1866. Den målte 133 cm i skulderhøyde og ble kastrert som 3-åring. I årene fram til i 1880 levde den i Novovorontsovkaområdet. Den 29. mai 1884 ankom den så til Moskva zoo, der den døde 21 år gammel i 1887. Andre hevder at den siste tarpan døde i Polen i 1918 eller 1919.[2]

I moderne tid har man prøvd å finne tilbake til hestetypen. De som er kommet nærmest er den polske konikhesten og den tyske heckhesten. Disse er ikke genetisk like villhesten, men utseendet hevdes å være nokså likt tarpanen. En annen tysk ponni som trolig nedstammer fra tarpan er dülmenponni, som stort sett lever fritt. Unghingstene blir imidlertid separert fra villhestene og temmet og solgt, slik at man unngår kamphandlinger mellom hingstene i flokken.

Etterkommere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jennifer Rae Atkins. 2007. The Atkins Institute of Extinct Animals: The Tarpan (Equus ferus ferus). Besøkt 19. september 2009
  2. ^ Kavar, Tatjana; Peter Dovč (2008). Domestication of the horse: Genetic relationships between domestic and wild horses. Livestock Science 116: 1-14.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]