Tanum prestegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°1′29,057″N 9°58′6,2904″Ø

Tanum prestegård

Tanum prestegård er en prestegård ved Tanum kirke i Brunlanes i Larvik kommune. Den er kjent som et kunstnerhjem ettersom forfatteren Hanna Winsnes (1789–1872) bodde her i årene 18301845, mens ektemannen Paul Winsnes var prest her.

Huset har en historie tilbake til 1763, og er i dag fredet, men fremdeles i bruk som prestegård. Eier er Opplysningsvesenets fond.

Familien Winsnes bodde her i 15 år. De kom hit etter kortere tids tjeneste i Hurdal, Trysil og Aurdal i Valdres. Ved siden av det etterfølgende oppholdet i Vang i Hedmark fra 1845 av, ble dette deres lengste faste bosted. Mens familien bodde her var Paul Winsnes stortingsrepresentant ved siden av prestekallet. Paret fikk i alt åtte barn fra 1818 til 1827, og i tiden i Tanum mottok Hanna Winsnes unge piker til husstellopplæring i prestegården.

Samtidig var det i denne tiden at hun realiserte sitt forfatterskap. Den anonyme Catechismi fem parter, udsatte i vers var skrevet i tiden i Valdres, men utkom i 1831. I 1841 utkom først romanen Grevens Datter og deretter begynte en serie på i alt 17 bidrag over 4 år til månedstidsskriftet Nat og Dag. Av disse 17 var noen noveller og episke dikt på under 10 sider, men også en roman (Det første Skridt) på 166 sider. Alt dette var skrevet og utgitt under psevdonymet Hugo Scwartz, som hun lenge voktet strengt. I 1845 utkom så et lite hefte med gåter, foruten første utgave av hennes hovedverk Lærebog i de forskellige grene af husholdningen, som bygget på egne erfaringer fra prestegården og prestegårdsskjøkkenet, og husstellundervisningen som hun hadde gitt i eget hjem.

Sitat

Farvel du kjære hyggelige Egn
du gamle Præstegaard med Løvets Hegn!
Farvel hver elsket Plet, der stedse binder
mit Hjerte fast til Dig ved kjære Minder

Sitat
– Fra Hanna Winsnes' dikt «Farvel til Tanum»

Livet i prestegårdene er skildret i boken Fra Hanna Winsnes' Præstegaard (1911). Boken var redigert av oldebarnet, forfatteren Barbra Ring, og inneholdt et utvalg brev fra Hanna Winsnes til datteren Barbra W. Ring (1819–); datterens barndomserindringer, og en innledning av redaktøren. Winsnes dikt «Farvel til Tanum» fra samlingen Smaa-Digte (1848) gir også inntrykk fra hennes liv på gården.

Litteratur og andre kilder[rediger | rediger kilde]