Tank (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tank
Generell informasjon
SjangerAction / Komedie
Utgivelsesår1984
Prod.landUSA
Lengde1 t. 50 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiMarvin J. Chomsky
ProdusentIrwin Yablans
ManusforfatterDan Gordon
MusikkLalo Schifrin
SjeffotografDonald H. Birnkrant
KlippDonald R. Rode
Foran kamera
Hovedrolle(r)
BirollerJenilee Harrison
G.D. Spradlin
James Cromwell
Prod.selskapUniversal Pictures
Lorimar Productions
Premiere16. mars 1984 (USA)
9. august 1984 (Norge)
Eksterne lenker

Tank er en amerikansk actionkomedie fra 1984 regissert av Marvin J. Chomsky. Filmen handler om en militæroffiser i en amerikansk småby som ryker uklar med stedets lokale sheriff. Sheriffen fengsler sønnen hans som hevn. Når ingenting annet nytter benytter han sin egen private Sherman-Tank og befrir sønnen fra fengselet. Hovedrollene spilles av James Garner, Shirley Jones, C. Thomas Howell, mens sentrale biroller spilles av G.D. Spradlin og Jenilee Harrison.

Handling[rediger | rediger kilde]

Sersjantmajor Zack Carey er en tankkommandør som har stridsvogner som sin store lidenskap og hobby. På slutten av karrieren flytter han og familien til en militærpost ved en småby i Georgia. Med seg har han en eldre, men godt vedlikeholdt Sherman-Tank fra andre verdenskrig.

Ute på en bar kommer han i prat med en ung prostituert kvinne på 17 år. Den lokale visesheriffen (som i virkeligheten er hennes hallik) liker ikke hva han ser og behandler henne brutalt. Zack reagerer på oppførselen og slår ham ned. Dagen etter bestemmer stedets korrupte sheriff seg for å hevne opptrinnet. Det gjør han ved å fengsle hans sønn Michael på en falsk anklage om narkotika. Zack prøver å få ham løslatt, men etterhvert skjønner han at den brutale sheriffen har til hensikt å la sønnen hans omkomme i fangeleiren. I desperasjon drar han til straffeleiren med sin egen privateide stridsvogn og setter ham fri. Den voldsomme og høyst uvanlige befrielsesaksjonen blir starten på en jakt der far og sønn sammen må rømme fra lovens lange arm. Til tross for sheriffens knallharde linje får duoen stor sympati blant lokalbefolkningen. På sin vei tar de også med seg den unge prostituerte kvinnen som ble mishandlet av politiet. Målet er å ta seg over delstatsgrensa slik at de kan eksponere den korrupte sheriffen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Tank fikk beskjeden oppmerksomhet i sin samtid. Den amerikanske filmkritikeren Leonard Maltin gav den 2 av 4 stjerner.[1]

VG gav den terningkast to.[2] Den har fått 2 av 5 stjerner i Den store film- og videoguiden.[3]

Den innbrakte $11 millioner på kino i USA og havnet derav på 73-plass over de mest innbringende filmene på amerikansk kino i 1984.[4]

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  2. ^ Eriksen, Espen (16. mai 2019). «Ekstrem og støyende». VG. s. 35. 
  3. ^ Thorvaldsen, Per; Buset, Bjarne; Liestøl, Gunnar (1987). Den store film- og videoguiden. Oslo: Mimesis. s. 176. ISBN 9788257405984. 
  4. ^ «Tank (1984) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 17. mai 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]