Tanemsborgen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tanemsborgen
Posisjon

Tanemsborgen
63°19′00″N 10°26′01″Ø

Tanemsborgen er rester etter en bygdeborg i Tanemsåsen i Trondheim kommune. Rester av muren går rundt hele toppen av Tanemsåsen. Arkeologiske undersøkelser antyder at borgen er satt opp ca. 500 år før Kristus[1], slutten av bronsealderen eller starten av den eldre jernalderen.

Det finnes få sikre svar på hvorfor og av hvem borgen er bygd, men man går ut fra at bygdeborgen ble bygd som forsvarsverk mot angripere utenfra. Det antas at det oppå muren som går rundt åsen var en palisade. Det er stor usikkerhet knyttet til både denne borgen og liknende funn av bygdeborger andre steder i Norge. Innenfor det som en gang var muren er det også en liten vanndam. Det har vært mistanker om at dette var et oppkomme, men tidligere grunneier har påtatt seg ansvar for utgravingen av dammen.[trenger referanse]

En tilsvarende bygdeborg fra samme epoke finnes på Korpdalsberget i Sparbu i Nord-Trøndelag.[trenger referanse]

På toppen av Tanemsborgen så er det nå blitt tilrette lagt for å sitte og slappe av litt etter en fin tur. Noen snille frivillige har satt opp benker, og utsikten er ordnet slik at det skal være ekstra fint.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ystgaard, Ingrid (1999). «Tanem - borger og samfunn i førromersk jernalder.». SPOR (1): 38-40. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]