Bremseskjerm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et Lockheed SR-71 Blackbird reduserer hastigheten ved hjelp av en bremseskjerm.

En bremseskjerm er en type fallskjerm som er konstruert for å foldes ut fra et hurtig bevegende objekt i en atmosfære, for å bremse dette ved hjelp av øket luftmotstand. Det blir gjerne brukt for å kontrollere veldig raske nedstigninger eller bremse spesielt raske fly under landing. NASAs romferger benytter også bremseskjermer under landingen.

En bremseskjerm er lenger, og langt smalere enn en vanlig fallskjerm, og skaper av den grunn mindre luftmotstand. Resultatet er at en bremseskjerm ikke kan senke hastigheten på objektet like mye som en vanlig fallskjerm kan, men kan i motsetning foldes ut ved høyere hastigheter uten å ødelegges av lufttrykket.

I tillegg gjør den enklere konstruksjonen det mulig å folde en bremseskjerm ut raskere. Der en vanlig fallskjerm kan ha problemer med å folde seg fullstendig ut, vil en bremseskjerm vanligvis folde seg ut kjapt og sørge for den forventede luftmotstanden.

En bremseskjerm brukes enkelte ganger for å dra ut en større fallskjerm, ved å bruke luftmostanden fra bremseskjermen til å dra fallskjermen ut fra beholderen. Den meste kjente bruken av en slik bremseskjerm finnes i vanlig fallskjermhopping, der den blir kalt pilotskjerm. Under tandemhopping, der to personer er koblet til samme fallskjermrigg, foldes vanligvis pilotskjermen ut ved starten av fallet, med den doble hensikten å først bremse fallhastigheten, for siden å dra ut hovedskjermen.

Dragrace-biler bruker også bremseskjermer for å raskt å kunne redusere hastigheten.