Utdrikningslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En kommende brudgom følges til utdrikningslaget sitt med bind for øynene.
Venninnegjeng på utdrikningslag i Den Haag i Nederland 2007. Den kommende bruden bærer et skilt med teksten « Skal gifte seg. Vennligst bidra med donasjoner

Utdrikningslag eller utdrikkingslag er en fest eller et selskap som forloverne ordner for en mann eller kvinne som skal gifte seg. Festen skal markere et farvel med ungkarslivets eller frøkenskapets frihet og gleder. De er ofte vennefester med bare mannlige eller kvinnelige gjester.

Tradisjoner[rediger | rediger kilde]

Utdrikingslaget ble tidligere holdt dagen før bryllupet, men holdes i vår tid vanligvis i løpet av de siste ukene før giftermålet – dels for at brud og brudgom skal kunne være i stand til å nyte selve bryllupsdagen uten å måtte slite med bakrus, dels på grunn av at utdrikningslaget skal komme som en overraskelse.

Utdrikningslag for brudgommer har tradisjonelt vært en fyllefest forbeholdt menn, mens festen for kommende bruder har vært roligere.

Lagene inneholder forskjellige mer eller mindre tradisjonelle innslag. Ikke sjelden er det knyttet forskjellige ablegøyer til sammenkomsten. Gjestene kan for eksempel være med på utkledning eller andre former for uvanlig oppførsel der det er mange mennesker, på en pubrunde eller gatelangs i en by. Ofte blir hovedpersonen utsatt for en narrestrek eller må utføre mer eller mindre fantasifulle eller pinlige oppgaver. Det er også vanlig å fylle deler av laget med en eller flere aktiviteter og leker. Et nyere fenomen er å ha strippere til stede som karikert «guttemoro» eller «jentemoro». Det er heller ikke uvanlig å ta med utdrikningslaget til utlandet.

Tradisjonen med utdrikningslag er utbredt i svært varierende grad fra miljø til miljø. Flere følger ikke skikken i det hele tatt. Da den danske kronprins Frederik ble forlover for den norske kronprins Haakon i 2001, arrangerte den danske prinsen ikke utdrikningslag («polterabend») for Haakon før bryllupet hans med Mette Marit 25. august det året.

Noen ganger holder gifteklare personer som ikke ønsker å drikke seg beruset, en fest som mer er ment som en avskjed. Slike sammenkomster kan være av ulik art, og er gjerne rene gutte- eller jentefester, men inneholder som regel ikke slike utskeielser som tradisjonelle utdrikningslag forbindes med.

Betegnelser på ulike språk[rediger | rediger kilde]

Utdrikningslag og liknende festlige markeringer har forskjellige betegnelser på ulike språk. På svensk kalles festen for menn «svensexa» («ungkarsfest klokka seks») og en tilsvarende for kvinner «möhippa» (eller bare «hippa»). På britisk-engelsk er betegnelsene henholdsvis «stag night» og «hen night», på amerikansk «bachelor party» og «bachelorette party». På dansk er betegnelsen «polterabend».

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]