Hopp til innhold

Tampong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ulike typer tamponger, engangsplugger av bomull eller andre materialer som suger opp blod og utflod under mensen. Tampongen til høyre har innføringshylse. I midten er en miljøvennlig menskopp.

Tampong er en sammentullet, oftest pluggformet ball eller rull av gas, vatt, bomull eller annet absorberende materiale som brukes for å stoppe blødninger og suge opp væske. Tamponger av ulike typer kan brukes i sår og hulrom under kirurgiske operasjoner, under tannlegebehandling eller som en propp i skjeden for å samle opp blod og utflod under en menstruasjon.

Menstruasjonsbeskyttelse[rediger | rediger kilde]

Skjematisk tegnet tverrsnitt av en kvinnes underliv som viser hvordan en menstruasjonstampong (rosa figur) ligger plassert i skjeden (blå) under mensen

Istedenfor engangsbind eller tradisjonelle kluter kan jenter og kvinner bruke bomullstamponger som føres inn i skjeden når de har menstruasjon. Et annet, nyere alternativ er å bruke en myk menskopp, som menstruasjonsbeskyttelse.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Enkle tamponger av mer eller mindre mykt og absorberende materiale, fantes allerede i det gamle Egypt og antikken. Moderne tamponger med innføringshylse og tråd ble oppfunnet i 1929 og patentert på 1930-tallet av amerikaneren Dr. Earle Haas.

Det finnes flere tampongprodusenter og internasjonale tampongmerker, for eksempel Tampax og Always. Den vanligste tampongtypen har i Norge vært kjent under produktnavnet o.b., dannet av den tyske forkortelsen for ohne Binde, «uten bind». Slike tamponger kom i Tyskland fra 1950. O.b. ble produsert i Norge til omkring 2005.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Bind og tamponger til salgs i en dagligvarehandel i Norge 2017.

Tamponger føres inn i skjeden med en finger, men slik at uttrekkingstråden er tilgjengelig. Tampongen byttes omtrent hver fjerde time. Den trekkes ut med tråden og kastes etter bruk. Under menstruasjonsdagene starter en med tamponger av den minste typen og bytter til større typer når det blir behov for det. Noen tamponger, for eksempel av merket Tampax, har en innføringshylse som gjør det lettere å sette tampongen riktig på plass. Andre typer, for eksempel Ellen tamponger som fås kjøpt på norske apotek, inneholder melkesyrebakterier som skal holde miljøet i skjeden passe surt.

Feil bruk av tamponger kan i sjeldne tilfeller føre til Toksisk sjokksyndrom (TSS), også kalt «tampongsyke». Dette kan man unngå ved å bruke menskopp.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]