Mensbeger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Menskopp eller mensbeger, også kalt kvinnekopp, damebeger og annet, er en liten, myk gummikopp som blir plassert nederst i skjeden for å samle opp blod og utflod under mensen. Koppen danner en forsegling mot skjedeveggen og holder seg på plass ved hjelp av vakuum. Den må tømmes og vaskes noen ganger i døgnet.

Menskopp kan brukes av kvinner i alle aldre. Det lages i naturgummi, eller silikon for kvinner med lateksallergi.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Ulike typer tamponger, engangsplugger av bomull eller andre materialer som suger opp blod og utflod under mensen. Tampongen til høyre har innføringshylse. I midten er en miljøvennlig menskopp.
Menskopper finnes i litt ulike former og størrelser.

En menskopp er økonomisk, hygienisk og miljøvennlig. Når det brukes riktig, kan ett mensbeger holde i 5-10 år. Det tømmes 2-4 ganger om dagen og kan også brukes om natten. Begeret skal steriliseres i kokende vann i 2-5 minutter. For å gjøre det enklere å sette inn, kan en bruke et vannbasert glidemiddel.

Menskoppen kan brukes av alle kvinner, også av dem som ikke har debutert seksuelt. Den kan dessuten benyttes av dem som bruker spiral eller pessar, og under alle sportsaktiviteter. Hvis mensbegeret bæres sammen med en p-ring må ringen plasseres korrekt før begeret settes på plass i skjeden. På grunn av faren for infeksjon skal mensbeger ikke brukes under renselsen (blødningene og utfloden etter en fødsel).

Riktig plassering av begeret kan kreve noen forsøk. Fordi menskoppen ikke tørker ut slimhinnene, kan en øve også når en ikke menstruerer. I så fall skal begeret fuktes med vann, og det skal brukes et vannbasert glidemiddel når det settes på plass. Under mensen er skjeden naturlig mye fuktigere, og det er lettere å øve seg på å sette inn mensbegeret da.

Hvordan en setter inn og tar ut et mensbeger i skjeden.

En menskopp endrer ikke skjedens naturlige fuktbalanse og tørker ikke ut slimhinnene. Ingen har rapportert om klamhet, utbrudd av candidasopp i skjeden eller toksisk sjokksyndrom etter bruk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]