Taejo av Joseon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taejo av Joseon
Hangul: 이성계 (f.: 태조)
Hanja: 李成桂 (f.: 太祖)
RR: I Seong-gye (f.: Taejo)
MR: Yi Sŏnggye (f.: T'aejo)
Konge av Joseon
Født이성계
11. oktober 1335
Hamheung
Død24. mai 1408
Changdeokgungpalasset
BeskjeftigelseMilitær, hersker Rediger på Wikidata
Embete
  • Konge av Joseon (1392–1398) Rediger på Wikidata
EktefelleDronning Sinui og
Dronning Sindeok
FarYi Jachun
MorUihye
SøskenGrand Prince Wanpung (eldre halvbror på farssiden)
Yeongseong (eldre halvbror på farssiden)
Jeonghwa (yngre søster)
Grand Prince Uian (younger paternal half-brother)
BarnJeongjong, Taejong
NasjonalitetGoryeo (–1392)
Joseon (1392–)
GravlagtGeonwolleung
Regjeringstid18. juli 1392 -
5. september 1398
Signatur
Taejo av Joseons signatur

Taejo av Joseon (født 11. oktober 1335, død 24. mai 1408) var grunnlegger av det koreanske kongedømmet Joseon.

Kong Taejo var født Yi Seong-gye og general i kongedømmet Goryeo. Etter etableringen av Ming-Kina, ble kongehoffet i Goryeo delt i to rivaliserende fraksjoner. En gruppe ledet av general Yi som støttet Ming-Kina, og en gruppe ledet av general Choe som støttet Yuan-Kina. Da en budbringer fra Ming kom til Goryeo i 1388 (14. året under Kong U) for å kreve tilbakelevering av en betydelig del av Goryeos nordre del, grep general Choe sjansen som bød seg, og argumenterte for et angrep mot Liaodonghalvøya.

Yi ble ledet til å lede angrepet, men han gjorde opprør og slo tilbake mot Gaegyeong og gjennomførte et kupp, kastet Kong U til fordel for hans sønn, Kong Chang i 1388. Året etter drepte han Kong U og hans sønn etter en mislykket restaurasjon. Yi tvang en annen kongelig til å ta trona, også han het Yi og ble Kong Gongyang. I 1392 fikk general Yi Jeong Mong-ju, en høyt respektert leder av en gruppe lojal til Goryeo drept, deretter ble Kong Gongyang avsatt og sendt i eksil til Wonju, deretter Samcheok der han døde. Dermed var kongedømmet Goryeo ved veis ende.

Yi Seonggye, nå Kong Taejo var i begynnelsen innstilt på å fortsette å benytte navnet Goryeo og bare endre kongelinja til hans egen for å opprettholde en fasade som om ingenting hadde hendt og Goryo-tradisjonen kunne fortsette. Men etter flere trusler om mytteri fra det svekkede men fremdeles innflytelsesrike Gwonmun-aristokratiet, som fremdeles sverget sin lojalitet til restene av Goryeo, den nå skadeskutte Wang-klanen, og konsensus fra det reformerte hoffet om at en ny tittel var nødvendig for å markere et skifte, slo Taejo fast det nye konge-dynastiet i 1393, under navnet Joseon, mens navnet på landet ble «Kongedømmet det store Joseon». Han flyttet også hovedstaden til Hanyang.

Etter etableringen av kongedømmet kom også spørsmålet om hvem av Yis sønner som skulle etterfølge faren som Joseon-konge. Taejos femte sønn med dronning Sineui, Yi Bang-won, hadde bidratt mest til å få faren til trona. Men statsminister Jeong Do-jeon og Nam Eun brukte sin innflytelse overfor Kong Taejo til å foreslå hans åttende sønn, andre sønn med dronning Sindeok, prins Uian (Yi Bang-seok) som kronprins i 1392. Konflikten kom oppå i dagen fordi Jeong Do-jeon, som formet og etablerte det ideologiske, institusjonelle og juridiske grunnlaget for det nye kongedømmet mer enn noen annen, så Joseon som et kongedømme ledet av ministre utpekt av kongen mens Yi Bang-won ville etablere et absolutt monarki styrt direkte av kongen. Med Taejos støtte begrenset Jeong Do-jeon kongefamiliens makt ved å forby det politiske engasjementet til prinsene, samt ved å forsøk å avvikle prinsenes private armeer. Begge sider var klar over hatet overfor hverandre og forberedte seg på å slå til først. Etter dronning Sindeok plutselige død i 1398 og i Kong Taejos sørgeperiode, slo kongens andre sønn, Yi Bang-won til og raidet det kongelige palasset, der han drepte Jeong Do-jeon og hans støttespillere, samt dronning Sindeoks to sønner (hans halvbrødre) inkludert kronprinsen. Hendelsen ble hetende «prinsenes første kamp».

Sjokkert over at hans sønner ville drepe hverandre for trona og psykisk utmattet som følge av drapet på hans andre kone, abdiserte Kong Taejo og kronet umiddelbart hans andre sønn Yi Bang-gwa, eller Kong Jeongjong som ny Joseon-konge.

Kong Taejos fulle navn posthumt[rediger | rediger kilde]

  • Keiser Taejo Gangheon Jiin Gyeun Eungcheon Jotong Gwanghun Yeongmyeong Seongmun Sinmu Jeongeui Gwangdeok Go av Korea
  • 태조강헌지인계운응천조통광훈영명성문신무정의광덕고황제
  • 太祖 康獻至仁啓運應天肇通光勳永命聖文神武正義光德高皇帝
Forgjenger:
 Gongyang 
Koreansk monark
(Joseon)
Etterfølger:
 Jeongjong