Tadrart Acacus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergkunsten i Tadrart Acacus
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Tadrart Acacus 1.jpg
flere tusen bilder, fra en tid og en kultur da det fantes sjiraffer i Sahara
LandLibya Libya
StedSahara
Innskrevet1985
Kriterium III
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 287
Tadrart Acacus ligger i Libya
Tadrart Acacus
Tadrart Acacus (Libya)

Tadrart Acacus (arabisk: تدرارت أكاكوس) er et ørkenområde i Saharaørkenen i det vestlige Libya. Det ligger nær byen Ghat og den algirske grensen. Ordet tadrart betyr fjell på den lokale tuaregdialekten Tamahaq.

Området er kjent for et bemerkelsesverdig rikt område med bergkunst, og har vært verdensarvområde siden 1985.

Klippeformasjon i Tadrart Acacus
Ørkenlandskap i Tadrart Acacus

Acacusområdet omfatter mange ulike landskapstyper: sanddyner i flere farger, steinbuer, kløfter, berg og fjell. Kjente landemerker er blant annet steinbuene ved Afzejare og Tin Khlega. Selv om området er blant de mest karrige i Sahara finnes det vegetasjon her.

Områdets bergkunst er skapt over en periode fra 12 000 f.Kr. til 100 e.Kr., og omfatter flere tusen malerier og flere hundre innhugne bilder. Bildene avspeiler endringer i naturforholdene og kulturelle uttrykk hos befolkningen i området. Bildene viser blant annet sjiraffer, elefanter, struts og dromedarer, foruten mennesker og hester. Menneskene er avbildet i ulike hverdagssituasjoner, men også mens de danser og lager musikk.

Området ligger nær bergkunstområdet Tassili n'Ajjer i Algerie, som også er et verdensarvområde. Tassili n'Ajjer ble verdensarvområde i 1982, og det ble den gang pekt på at bergkunstområdet fortsatte inn i Libya.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]