Ghadames

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gamlebyen i Ghadames
   UNESCOs verdensarv   
panoramabilde, klikk på bildet for bedre inntrykk
LandLibyas flagg Libya
Innskrevet1986
Kriterium V
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 362
Ghadames ligger i Libya
Ghadames
Ghadames (Libya)

Ghadames (berbisk: Hadēməs; klassisk arabisk: غدامس (Ġadāmis)) er en oaseby vest i Libya, ca. 550 km sydvest for Tripoli, nær grensen mot Algerie and Tunisia. Byen har ca. 7000 innbyggere, hovedsakelig tuareg-berbere.

Husene i byen er bygget av leire, kalk og palmetrær. De innbygde passasjene mellom husene gir god beskyttelse mot sommerheten.

Gamlebyen, som er omkranset av en bymur og beskrives som «ørkenens perle», har blitt erklært som verdensarvsted, på grunn av sin godt bevarte byggeskikk og bystruktur. Husene har en vertikal funksjonsdeling, med lagerrom på grunnplanet, oppholdsrom i andre etasje og på toppen takverandaer forbeholdt kvinnene. Byen er delt i sju distriktet, etter de syv klanene som hører byen til. Hvert distrikt har egne torg og festivalplasser. På 1970-tallet ble det bygd moderne hus utenfor gamlebyen, men mange familier brukre husene i gamlebyen som sommerbolig, på grunn av den gamle byggeskikkens evne til å beskytte mot varmen.

Ghadames omtales av Plinius som Cydamus, og må altså ha eksistert i romertiden. På 500-tallet viser opptegnelser at det levde en biskop her, mens byen på 600-tallet var muslimsk territorium. Byen hadde en viktig rolle i den transsahariske karavanefarten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]