Tadeusz Kościuszko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tadeusz Kościuszko
Tadeusz Kościuszko.PNG
Født12. februar 1746
Mieračoŭščyna
Død15. oktober 1817 (71 år)
Solothurn
Gravlagt St. Leonard's Crypt, Zuchwil, Polish Museum (–1927), Kongeslottet i Warszawa (1927–)
Far Ludwik Tadeusz Kościuszko
Mor Tekla Ratomska
Utdannet ved Corps of Cadets
Beskjeftigelse Militær offiser, ingeniør, politiker, motstandskjemper
Nasjonalitet Polen-Litauen, USA, Frankrike, Sveits
Medlem av American Philosophical Society
Utmerkelse Den hvite ørns orden, kommandørkors av Virtuti Militari, Society of the Cincinnati
Signatur
Tadeusz Kościuszkos signatur

Kościuszko-haugen i Kraków

Andrzej Tadeusz Bonawentura Kościuszko (født 4. februar 1746 i Mereszowszczyzna i Polen, i dag i Hviterussland, død 15. oktober 1817 i Solothurn i Sveits) var en polsk nasjonalhelt, general og anfører for den såkalte Kościuszko-oppstanden mot Russland og Preussen i 1794. Han kjempet også i den amerikanske uavhengighetskrigenGeorge Washingtons side.

Kościuszko studerte fra 1765 ved militærhøyskolen Szkoła Rycerska i Warszawa. Ved siden av militære fag lærte han latin, tysk, fransk, jus, økonomi, aritmetikk, geometri og ingeniørkunst. Etter å ha fått et kongelig stipendium kunne han fortsette studiet i Paris fra 1769. Oppholdet i det førrevolusjonære Frankrike preget hans politiske anskuelser i betydelig grad.

Etter et studieopphold i Dresden ble han rekruttert i Frankrike av Silas Deane og Benjamin Franklin, og ankom Amerika i 1776. Der ble han utnevnt til oberst og sjefsingeniør for «den kontinentale arméen». I 1777 ble han knyttet til «den nordlige arméen» under Horatio Gates. Han hadde ansvaret for oppføringen av flere befestninger ved den kanadiske grensen, og deltok i slaget ved Ticonderoga og slaget i Saratoga. Til slutt tjenestegjorde han i «den sydlige arméen». I 1783 ble han gitt graden brigadegeneral og amerikansk statsborgerskap av den amerikanske kongressen.

I 1792 ledet han polske tropper mot den russiske invasjonen i Polen. Polakkene led nederlag mot russerne, og det kom til Polens andre deling. Kościuszko flyktet til Sachsen, men i 1794 kom han tilbake til Polen og ledet den oppstanden som ble oppkalt etter ham. Under slaget ved Maciejowice ble han skadet og kom i russisk fangenskap.

Etter å ha blitt løslatt reiste han i 1796 i eksil i USA og senere i Sveits. Han fortsatte arbeidet for polsk uavhengighet, men forgjeves. Kościuszko ble etter sin død bisatt i Wawel-katedralen i Kraków.

Mount Kosciuszko, Australias høyeste fjell (2228 m.), er oppkalt etter ham. I Philadelphia ligger Thaddeus Kosciuszko National Memorial.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]