Tadeusz Kościuszko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tadeusz Kościuszko
Tadeusz Kościuszko.PNG
Født12. februar 1746
Mieračoŭščyna
Død15. oktober 1817 (71 år)
Solothurn
Gravlagt St. Leonard's Crypt, Zuchwil, Polish Museum (–1927), Kongeslottet i Warszawa
Far Ludwik Tadeusz Kościuszko
Mor Tekla Ratomska
Utdannet ved Corps of Cadets
Beskjeftigelse Offiser, ingeniør, politiker
Nasjonalitet Polen-Litauen, USA, Frankrike, Sveits
Medlem av American Philosophical Society
Utmerkelser Den hvite ørns orden, Commander's Cross of the Virtuti Militari, Ordenen Virtuti Militari, Society of the Cincinnati
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Kościuszko-haugen i Kraków

Andrzej Tadeusz Bonawentura Kościuszko (født 4. februar 1746 i Mereszowszczyzna i Polen, i dag i Hviterussland, død 15. oktober 1817 i Solothurn i Sveits) var en polsk nasjonalhelt, general og anfører for den såkalte Kościuszko-oppstanden mot Russland og Preussen i 1794. Han kjempet også i den amerikanske uavhengighetskrigenGeorge Washingtons side.

Kościuszko studerte fra 1765 ved militærhøyskolen Szkoła Rycerska i Warszawa. Ved siden av militære fag lærte han latin, tysk, fransk, jus, økonomi, aritmetikk, geometri og ingeniørkunst. Etter å ha fått et kongelig stipendium kunne han fortsette studiet i Paris fra 1769. Oppholdet i det førrevolusjonære Frankrike preget hans politiske anskuelser i betydelig grad.

Etter et studieopphold i Dresden ble han rekruttert i Frankrike av Silas Deane og Benjamin Franklin, og ankom Amerika i 1776. Der ble han utnevnt til oberst og sjefsingeniør for «den kontinentale arméen». I 1777 ble han knyttet til «den nordlige arméen» under Horatio Gates. Han hadde ansvaret for oppføringen av flere befestninger ved den kanadiske grensen, og deltok i slaget ved Ticonderoga og slaget i Saratoga. Til slutt tjenestegjorde han i «den sydlige arméen». I 1783 ble han gitt graden brigadegeneral og amerikansk statsborgerskap av den amerikanske kongressen.

I 1792 ledet han polske tropper mot den russiske invasjonen i Polen. Polakkene led nederlag mot russerne, og det kom til Polens andre deling. Kościuszko flyktet til Sachsen, men i 1794 kom han tilbake til Polen og ledet den oppstanden som ble oppkalt etter ham. Under slaget ved Maciejowice ble han skadet og kom i russisk fangenskap.

Etter å ha blitt løslatt reiste han i 1796 i eksil i USA og senere i Sveits. Han fortsatte arbeidet for polsk uavhengighet, men forgjeves. Kościuszko ble etter sin død bisatt i Wawel-katedralen i Kraków.

Mount Kosciuszko, Australias høyeste fjell (2228 m.), er oppkalt etter ham. I Philadelphia ligger Thaddeus Kosciuszko National Memorial.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]