Tåkelegging

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Test av tåkelegging av Norsk Brændseloljes tankanlegg på Fagerstrand på Nesodden utenfor Oslo i oktober 1939. Legg merke til at den øverste lagertanken er påført kamuflasjemaling.
Arbeidere på Fagerstrand 1939 setter opp utstyr med gassflasker og annet for å prøve ut skjermingsrøyk (røykteppe) som skal skjule tankanlegget for eventuelle fiender.

Tåkelegging og røyklegging er militære kamuflasjeteknikker for å lage kunstig tåke eller tett røyk som skal skjule egne aktiviteter og installasjoner for fienden.

Tåkelegging i kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Ordet «tåkelegging» brukes også i overført betydning om kommunikasjon som forvirrer og avleder. Da bruker avsenderen språk for å dekke over, skjule eller pynte på innholdet. Å tåkelegge et budskap eller en diskusjon er vanligvis en bevisst strategi. «Tåketale» kan også skyldes dårlig evne til å uttrykke seg klart og bruke forståelige ord og entydige begreper.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Røykgranat, boks eller innretning for å sende røyksignaler, markere et mål eller skape skjermingsrøyk ved for eksempel militær forflytning

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]