Klarspråk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Klarspråk vil si å skrive tekster med tanke på at de skal være forståelige for leserne. I mange land, særlig vesteuropeiske og engelskspråklige land, prøver myndighetene bevisst å publisere tekster slik at det skal bli lettere for mottakerne å forstå dem. I Norge drives dette arbeidet under mottoet «Med klarspråk menes korrekt, klart og brukertilpasset språk».


Prosjektet «Klart språk i staten» var et samarbeid mellom Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) og Språkrådet. Språkrådet hadde det språkfaglige ansvaret, mens Difi hadde ansvar for administrasjon, kommunikasjon og ledelse. Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) var prosjektansvarlig. Prosjektet varte fram til 2011. Etter dette overtok Språkrådet ansvaret for å videreføre de fleste av tiltakene. Tiltakene i prosjektet var praktiske råd og verktøy for å forbedre språket, tilbud om faglig rådgivning og økonomisk støtte,fakta og erfaringsutveksling om språkforbedringsarbeid, deling av informasjon og årlig utdeling av en Klarspråksprisen for klart språk i staten.

Andre nordiske land, særlig Sverige, har drevet aktivt med klarspråksarbeid lenge. Også EU arbeider systematisk med å forbedre og forenkle språket blant annet i rettsakter. Andre land som driver med klarspråksarbeid, er Australia, Belgia, Canada, Frankrike, Italia, New Zealand, Spania, Storbritannia, Sør-Afrika, Tyskland og USA. Det finnes også et eget klarspråksnettverk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]