Røykgranat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
M18 farget røykgranat

En røykgranat eller en røykboks er en innretning som ved utløsning avgir kraftig røyk. Det finnes flere typer med ulike egenskaper og bruksområder. Røyken kan være farget eller hvit, den kan være skadelig eller uskadelig og mengden røyk som avgis kan variere både i intensitet og i tid. Røykgranater er mest benyttet i forsvaret og som nødsignal til havs.

Røykgranater har gjerne en LOT-merking som tildeles et mindre parti under produksjonen. Dette kan benyttes til sporing.

Militære røykgranater[rediger | rediger kilde]

Utløst M18 grønn røykgranat

Militære røykgranater benyttes som signalrøyk, mål- eller landingssonemarkering eller som skjermingsrøyk ved forflytning.

Det finnes to hovedtyper:

  • Farget røykgranat – avgir farget (rød, gul, grønn eller fiolett) uskadelig signalrøyk i 50 til 90 sekunder.
  • Hvit røykgranat – avgir en sky med hvit røyk. En variant som kalles TA hvit røykgranat (terephthalic acid) avgir ufarlig røyk i 25 til 70 sekunder, mens varianten HC hvit røykgranat (hydrochloric) avgir en intens røyksky i 105 til 150 sekunder. HC røyken er skadelig ved innånding og kan irritere øyer, hals og lunger.


Sivile røykbokser[rediger | rediger kilde]

Utløst oransje sivil røykboks

Sivile røykbokser finnes ofte i livbåter og benyttes for å tiltrekke seg oppmerksomhet til lands eller vanns. Boksene flyter og kan kastes i vannet etter utløsning. Etter en to sekunders forsinkelse sender de ut mengder med farget (oftest oransje) røyk i flere minutter.

Sivile røykbokser blir også benyttet som signal- eller skjermingsrøyk innen paintball og av redningstjenester for markering av helikopterlandingsplasser.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]