Syd Field

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Syd Field
Syd Field 2.jpg
Født19. desember 1935
Hollywood
Død17. november 2013 (77 år)
Beverly Hills
Beskjeftigelse Manusforfatter, faglitterær forfatter
Nasjonalitet USA

Syd Field (født 19. desember 1935, død 17. november 2013[1]) var en amerikansk forfatter som har blitt en av de mest populære[trenger referanse] skriveguruene innen filmindustrien. Field har skrevet flere bøker om emnet filmmanuskriptskrivning, og holder til tider kurs / seminarer som hjelper til å inspirere manuskriptforfattere til å produsere manuskripter som vil selge i Hollywood. Fields meninger om hvordan en kan skrive et godt manus har hatt stor innflytelse på Hollywood-produsenter, som har mer og mer brukt hans idéer om struktur som en veiledning for å finne et foreslått manuskripts potensial.

Paradigmet[rediger | rediger kilde]

Fields viktigste bidrag har vært hans medvirkning i utformingen av den ideelle treaktsstrukturen. Ifølge denne strukturen må en film starte med ca. 30 min. med startinformasjon før hovedpersonen (protagonisten) opplever et vendepunkt som gir han / henne et mål de må oppnå. Sånn omtrentlig halve filmens tid må gå med til protagonistens kamp for å oppnå hans / hennes mål: dette er konfrontasjonsperioden. Field refererer også, noen ganger, til midtpunktet, et mindre vendepunkt som bør finne sted i midten (ca. side 60 i et skrevet manuskript) av konfrontasjonen, og er som regel motarbeidende protagonisten. Den siste fjerdedelen av filmen avbilder en klimatisk kamp av protagonisten for å endelig oppnå (eller ikke) hans / hennes mål og etterspillene av denne kampen. Se Syd Fields modell.

i 1999 utvidet den tyske mediaforskeren, filmmakeren og spillutvikleren dr. Michael Bhatty Fieldsparadigmet innenfor mediaforskningslæren (Interaktiv historiefortelling, 1999) til å innbefatte fortellende rollespill og videospill, og kombinerte dette med Christopher Voglers Hero's Journey og definerte kaosparadigmet.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Mens Fields strukturer har hjelpet mange manuskriptforfattere til å passe deres idéer inn i Hollywood-modellen, så har hans veldige krav (noen ganger påstått at første vendepunkt må finne sted i det 27. minutt eksakt) blitt beskyldt for å være hindrende for innovasjon og eksperimentering; mange studioer nekter nå å vurdere manuskripter som ikke passer perfekt med treaktsstrukturen. Men Field selv anser ikke sine egne retningslinjer for manuskriptsstruktur (eller hans «paradigme») for å være så stivt og ufleksibelt.

2005—2007[rediger | rediger kilde]

I tillegg til hans seminarer nå og da, så lærer Syd Field nå bort filmmanuskriptskrivning for the Master of Professional Writing Programuniversitetet i Sør-California.

Field er også inkludert i manuskriptskrivningsprogramvaren Final Draft, under seksjonen «Spør eksperten» som gir råd angående skrivning av filmmanus.

I januar 2007 vil Field begynne på en serie intervjuer publisert på Internett kalt Screenplay series with Syd Field, hvor han intervjuer manuskriptforfattere. Dette prosjektet er et forsøk på å gi en stemme til den generelt stille, kreative kraften bak dagens filmer – manuskriptforfatterne. Seriene vil fokusere på skribenter og på filmer som er i produksjon for tiden, som er relevante og krevende. Intervjuene vil dekke et vidt spekter av emner rundt en spesiell film og den spesifikke skribentens karriere. Eventet vil ta plass på: Screenplay-series

Filmer Field har vært medvirkende i[rediger | rediger kilde]

Utgitte bøker[rediger | rediger kilde]

  • Screenplay (1979)
  • The Screenwriter's Workbook (1984)
  • Selling a Screenplay: The Screenwriter's Guide to Hollywood (1989)
  • Four Screenplays: Studies in the American Screenplay (1994)
  • The Screenwriter's Problem Solver: How To Recognize, Identify, and Define Screenwriting Problems (1998)
  • Going to the Movies: A Personal Journey Through Four Decades of Modern Film (2001)
  • The Definitive Guide to Screenwriting (2003)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]