Syd Field

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Syd Field
FødtSydney Alvin Field
19. des. 1935[1]Rediger på Wikidata
Hollywood
Død17. nov. 2013[2][1]Rediger på Wikidata (77 år)
Beverly Hills
BeskjeftigelseManusforfatter, sakprosaforfatter
Utdannet vedUCLA School of Theater, Film and Television
Hollywood High School
NasjonalitetUSA
SpråkEngelsk[3]
Nettstedhttp://sydfield.com/
IMDbIMDb

Syd Field (født 19. desember 1935 i Hollywood, død 17. november 2013[4] i Beverly Hills) var en amerikansk forfatter som har blitt en av de mest populære[trenger referanse] skriveguruene innen filmindustrien. Field har skrevet flere bøker om emnet filmmanuskriptskrivning, og holder til tider kurs / seminarer som hjelper til å inspirere manuskriptforfattere til å produsere manuskripter som vil selge i Hollywood. Fields meninger om hvordan en kan skrive et godt manus har hatt stor innflytelse på Hollywood-produsenter, som har mer og mer brukt hans idéer om struktur som en veiledning for å finne et foreslått manuskripts potensial.

Paradigmet[rediger | rediger kilde]

Fields viktigste bidrag har vært hans medvirkning i utformingen av den ideelle treaktsstrukturen. Ifølge denne strukturen må en film starte med ca. 30 min. med startinformasjon før hovedpersonen (protagonisten) opplever et vendepunkt som gir han / henne et mål de må oppnå. Sånn omtrentlig halve filmens tid må gå med til protagonistens kamp for å oppnå hans / hennes mål: dette er konfrontasjonsperioden. Field refererer også, noen ganger, til midtpunktet, et mindre vendepunkt som bør finne sted i midten (ca. side 60 i et skrevet manuskript) av konfrontasjonen, og er som regel motarbeidende protagonisten. Den siste fjerdedelen av filmen avbilder en klimatisk kamp av protagonisten for å endelig oppnå (eller ikke) hans / hennes mål og etterspillene av denne kampen. Se Syd Fields modell.

i 1999 utvidet den tyske mediaforskeren, filmmakeren og spillutvikleren dr. Michael Bhatty Fieldsparadigmet innenfor mediaforskningslæren (Interaktiv historiefortelling, 1999) til å innbefatte fortellende rollespill og videospill, og kombinerte dette med Christopher Voglers Hero's Journey og definerte kaosparadigmet.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Mens Fields strukturer har hjulpet mange manuskriptforfattere til å anpasse sine idéer til Hollywood-modellen, så har også hans strenge krav (noen ganger påstått at første vendepunkt må finne sted i det 27. minutt eksakt) blitt beskyldt for å være hindrende for innovasjon og eksperimentering; mange studioer nekter nå å vurdere manuskripter som ikke passer perfekt med treaktsstrukturen. Men Field selv anser ikke sine egne retningslinjer for manuskriptsstruktur (eller hans «paradigme») for å være så stivt og ufleksibelt.

2005—2007[rediger | rediger kilde]

I tillegg til hans seminarer nå og da, så lærer Syd Field nå bort filmmanuskriptskrivning for the Master of Professional Writing Programuniversitetet i Sør-California.

Field er også inkludert i manuskriptskrivningsprogramvaren Final Draft, under seksjonen «Spør eksperten» som gir råd angående skrivning av filmmanus.

I januar 2007 vil Field begynne på en serie intervjuer publisert på Internett kalt Screenplay series with Syd Field, hvor han intervjuer manuskriptforfattere. Dette prosjektet er et forsøk på å gi en stemme til den generelt stille, kreative kraften bak dagens filmer – manuskriptforfatterne. Seriene vil fokusere på skribenter og på filmer som er i produksjon for tiden, som er relevante og krevende. Intervjuene vil dekke et vidt spekter av emner rundt en spesiell film og den spesifikke skribentens karriere. Eventet vil ta plass på: Screenplay-series

Filmer Field har vært medvirkende i[rediger | rediger kilde]

Utgitte bøker[rediger | rediger kilde]

 • Screenplay (1979)
 • The Screenwriter's Workbook (1984)
 • Selling a Screenplay: The Screenwriter's Guide to Hollywood (1989)
 • Four Screenplays: Studies in the American Screenplay (1994)
 • The Screenwriter's Problem Solver: How To Recognize, Identify, and Define Screenwriting Problems (1998)
 • Going to the Movies: A Personal Journey Through Four Decades of Modern Film (2001)
 • The Definitive Guide to Screenwriting (2003)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Internet Movie Database, IMDb-ID nm0276055, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ «Syd Field, 'screenwriting guru', dies aged 77»[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12291610v; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12291610v.
 4. ^ Influential Screenwriting Teacher Syd Field Dead at 77

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]