Hopp til innhold

Svigermorstunge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svigermorstunge
Nomenklatur
Sansevieria trifasciata
Prain
Synonymi
Sansevieria zeylandica
Populærnavn
svigermorstunge,
bajonettplante
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
OrdenAsparagales
Familieaspargesfamilien
SlektSansevieria
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Afrika

Svigermorstunge er en art i gruppen bajonettplante. Det er en hardfør og populær potteplante. Navnet kommer av plantens spisse blader som er svært avlange, de kan deles inn i tre kategorier: fullengde, kompakt- og dvergstørrelse. Fullengde har blader som er ca. 70-150 cm høye og 5-6 cm brede, kompaktstørrelse 30-60 cm høye, og blader mellom 5-15 cm brede, og dvergstørrelse 15-25 cm høye og 3-7 cm brede.

Den som heter kun Svigermorstunge er den opprinnelige som alle de andre er mutasjoner fra, i opptil flere ledd.

Svigermorstunge, Sansevieria trifasciata, er helgrønn og har tverrbånd i en lysere grønnfarge. Mest vanlig er kultivaren Svigermorstunge 'Laurentii' som er avbildet. Spesifikasjoner for 'Laurentii' er lik moderplanten, med den eneste forskjellen at den har gule langsgående striper. Det finnes også en kompaktvariant som er lik 'Laurentii' som heter 'Future Simplex', salgsnavn på denne er ofte 'Futura Superba'. 'Future Simplex' blir ca 30 cm høy, og har blader som er bredere enn 'Laurentii'.

Bladstiklinger av de fleste kultivarene vil revertere til en type høyere opp mot opprinnelig type. Formering ved kronedeling må til for å beholde kultivarens farge og framtoning.

Det finnes ca 40 forskjellige kultivarer i fullengde og kompaktstørrelse, og ca 20 forskjellige i dvergstørrelse. Plantene i dvergstørrelse har ofte Hahnii i navnet, og kompaktstørrelse har ofte Future i navnet.

Planten trives best i sandholdig jord eller jord med grus i, helst med høyt kalkinnhold. Svigermorstunge skal ikke stå i muldete jord, og absolutt ikke i torvjord.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]