Svevemygg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svevemygg
Chaoborus crystallinus
Chaoborus crystallinus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chaoboridae
Norsk(e) navn: svevemygg
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Tovinger
Underorden: Mygg
Antall arter: ca. 90, 8 arter i Norge
Habitat: På land, i og ved grunt næringsrikt vann.
Utbredelse:
Delgrupper:

Svevemygg (Chaoboridae) er en liten myggfamilie som ligner stikkemygg, men kan skilles fra disse ved at de mangler stikkesnabel. Fra fjærmygg kan de skilles på at vingene har skjellkledning langs årene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Svevemyggene er middelstore, slanke mygg. Hodet er lite og noe flattrykt, fasettøynene er nokså små og punktøyne (ocelli) mangler. Antennene er lange, består av 15 ledd, og har kranser av lange hår på hvert ledd, særlig hos hannene. Kroppen og beina er kledd med lange hår. Vingene er lange og smale, med smale, hårlignende skjell langs årene og en frynse av lange hår langs bakkanten.

Larvene er glassklart gjennomsiktige og man kan se alle indre organer og tarminnholdet utenfra. De har to gassblærer som hjelper dem å sveve vektløst i vannet. «Antennene» er hos larvene kraftige gripeklør, disse mangler hos de voksne, som i stedet har vanlige antenner.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Svevemyggene kan leve i mange slags ferskvann. men er særlig tallrike i næringsrike (eutrofe) vann. De voksne insektene stikker ikke, men kan drikke vann. Noen arter danner svære svermer. Larvene er rovdyr som jakter på forskjellige svømmende byttedyr, særlig små krepsdyr. De vandrer mye opp og ned i vannet i løpet av døgnet, tilbringer vanligvis dagen nede ved bunnen, men vandrer opp i de frie vannmasser for å spise om natten. Svevemygglarver er vist å ha et uvanlig høyt næringsinnhold per vektenhet og er viktige som føde for fisk.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Lang historie[rediger | rediger kilde]

Det er beskrevet forholdsvis mange fossile arter i denne gruppen, tilbake til jura-tiden. De fossile artene er stort sett plassert i egne slekter, men det er sannsynlig at noen av disse er identiske med nålevende slekter.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

De glassklare larvene er typiske, her slekten Chaoborus
Puppe (Chaoborus sp.)

Det er beskrevet 51 nålevende og 41 fossile arter.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Andersen, T. og Kvifte, G.M. 2012. Phantom midges (Diptera, Chaoboridae) from Finnmark, northern Norway. Norwegian Journal of Entomology 59: 155-157.
  • Sæther, O.A. 1996. Chaoboridae, svevemygg. Side 196-198 i: Aaagaard, K. og Dolmen, D. (red.) Limnofauna norvegica. Katalog over norsk ferskvannsfauna. Tapir Forlag, Trondheim.
  • Sæther, O.A. 1997. Diptera Chaoboridae, Phantom midges. Side 149-161 i: Nilsson, A.N. (red.) Aquatic Insects of North Europe. A Taxonomic Handbook. Apollo Books, Stenstrup.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

wodzienie