Svetlana Rimsky-Korsakoff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svetlana Rimsky-Korsakoff
Født1931
Harbin
Utdannet ved Georgetown University
Beskjeftigelse Emeritus, sinolog
Nasjonalitet Kina, Australia

Svetlana Rimsky-Korsakoff (født 1931 i Harbin i Kina) er en ekspert på dunganenes språk og kultur og arbeidet som professor i kinesisk ved Australian National University i Canberra. Hun er oldebarn av den russiske komponisten Nikolaj Rimskij-Korsakov. Svetlana var datter av Nikolai Rimskij-Korsakoff, en høyere offiser i Tsar-Russlands hær som var blitt nødt til å flykte til Kina etter den russiske revolusjon. Senere flyttet familien til Peiping (Beijing), der Svetalana fikk en russisk-kinesisk utdannelse. Under den japanske okkupasjonen av Peiping tok familien tilflukt i den fjerne provinsen Yunnan, der de ble innvilget kinesisk statsborgerskap. I 1945 kunne de vende hjem til Peiping.

Svetlanas stefar, den siste guvernør av Kamtsjatka under tsjartiden, ble professor i historie ved Tsinghuauniversitetet. Svetlana begynte som student ved det katolske Fu Jen-universitetet som en av de få studenter som levde sammen med kinesiske studenter. Her ble hun øyenvitne til den kommunistiske beleiring og erobring av universitetet, og ble tvunget til å ta del i Mao Zedongs kampanjer mot utlendinger og misjonærer. Etter kommunistenes maktovertakelse i 1949 ble familien fratatt sitt kinesiske statsborgerskap. Faren ble tvunget til å slutte som historieprofessor av ideologiske grunner, og måtte i stedet undervise i russisk.

1950-tallet måtte de flykte fra Folkerepublikken. De kom til Australia, og etter mange år fikk de statsborgerskap der.

1960-tallet begynte hun å studere i USA, ved jesuittenes Georgetown University i Washington, DC. Det fikk en av prestene penset henne inn på dunganfolket. Dunganerne var kinesiske muslimer som var blitt utvist fra det nordvestlige Kina etter et opprør i 1870-årene og havet i Russland. De bevarte sin kinesiske dialekt men brukte kyrillisk skrift istedenfor kinesiske tegn. Rimsky-Korsakoff ble så den første ekspert på emnet i vesten, med masterarbeidet «The Dungan Dialect: Introduction and Morphology».

Etterpå begynte hun å undervise i kinesisk ved Australian National University i Canberra. Hun tok doktorgraden på et arbeid om et koreansk 1200-tallsmanuskript om det kinesiske språket Lao Qida i 1983. Hennes arbeide med dunganene gikk også videre med en rekke epokegjørende prosjekter og publikasjoner.