Svanninge Bakker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svanninge Bakker
LandDanmarks flagg Danmark
RegionSyddanmark
KommuneFaaborg-Midtfyn
Oppkalt etterSvanninge
Areal280 hektar
Kart
Svanninge Bakker
55°07′37″N 10°14′53″Ø

Svanninge Bakker er et bakkeområde på Fyn i Danmark. Området er på omkring 280 ha., med åpne arealer, skog, utsiktspunkter, vannhull mm. beliggende mellom Fåborg og Arreskov Sø i Faaborg kommune. Det er sandete bakker, som frem til ca. 1900 var dekket av hede og kratt. I 1883 begynte man med en tilplantning for å dempe sandflukten, og i årene fra 1900 til 1910 ble store arealer tilplantet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnleggeren av Fåborg Museum, direktør Mads Rasmussen, ervervet i 1919 et område av Svanninge Bakker og forsøkte å bevare det åpne landskapet i området. Siden da var det et populært utfluktsmål, hvor det både var campingplass, en paviljong (revet 1977), restaurant og hvor det ble avholdt sankthansfester, politiske møter og annet. I 1935 bygget Jens Andersen som da eide arealet, et utsiktstårn hvor man i dag kan se en utstilling av Svanninge Bakkers natur- og kulturhistorie i fem etasjer.

Naturfredning[rediger | rediger kilde]

I 1953 ble 17 ha. fredet rundt bakken Tyveknap, og senere har både Fåborg kommune, det tidligere Fyns amt og staten kjøpt store arealer i området, som sikter på at restene av det opprinnelige, varierte naturlandskapet blir bevart. På samme måte kjøpte Bikubenfonden i 2005 den nærliggende Stensgård skog og i 2006 Knagelbjerg skog, og disse har med kjøpet av Sandbjerggård i 2008 i alt 475 ha. som skal inngå i deres prosjekt med å skape et "nasjonalt natur- og landskapshistorisk monument"; de har gitt deres del av området navnet Svanninge Bjerge (Svanninge fjell).

Rundt 1900 var Svanninge Bakker et utmerket sted å finne motiver for de kunstnerne som nå betegnes som Fynboerne; et kjent verk med motiv herfra er Fritz Sybergs hovedverk Aftenleg i Svanninge Bakker (Aftenlig i Svanninge Bakker) fra 1900.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]