Svanninge Bakker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Svanninge Bakker er et naturskjønt bakkeområde på omkring 280 ha., med åpne arealer, skog, utsiktspunkter, vannhull mm. beliggende mellom Fåborg og Arreskov Sø i Faaborg kommune. Det er sandete bakker, som frem til ca. 1900 var dekket av hede og kratt. I 1883 begynte man med en tilplantning for å dempe sandflukten, og i årene fra 1900 til 1910 ble store arealer tilplantet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnleggeren av Fåborg Museum, direktør Mads Rasmussen, ervervet i 1919 et område av Svanninge Bakker og forsøkte å bevare det åpne landskapet i området. Siden da var det et populært utfluktsmål, hvor det både var campingplass, en paviljong (nedrevet 1977), restaurant og hvor det ble avholdt sankthansfenster, politiske møter og annet. I 1935 bygget Jens Andersen som da eide arealet, et utsiktstårn hvor man i dag kan se en utstilling av Svanninge Bakkers natur- og kulturhistorie i fem etasjer.

Naturfredning[rediger | rediger kilde]

I 1953 ble 17 ha. fredet rundt bakken Tyveknap, og senere har både Fåborg kommune, det tidligere Fyns amt og staten kjøpt store arealer i området, som sikter på at restene av det opprinnelige, varierte naturlandskapet blir bevart. På samme måte kjøpte Bikubenfonden i 2005 den nærliggende Stensgård skog og i 2006 Knagelbjerg skog, og disse har med kjøpet av Sandbjerggård i 2008 i alt 475 ha. som skal inngå i deres prosjekt med å skape et "nasjonalt natur- og landskapshistorisk monument"; de har gitt deres del av området navnet Svanninge Bjerge (Svanninge fjell).

Rundt 1900 var Svanninge Bakker et utmerket sted å finne motiver for de kunstnerne som nå betegnes som Fynboerne; et kjent verk med motiv herfra er Fritz Sybergs hovedverk Aftenleg i Svanninge Bakker (Aftenlig i Svanninge Bakker) fra 1900.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 55°7′46″N 10°15′20″Ø