Stiftelsen Miljømerking i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Stiftelsen Miljømerking)
Hopp til navigering Hopp til søk
Stiftelsen Miljømerking i Norge
TypeStiftelse
Org.nummer971 279 362
Stiftet31. desember 1989
LandNorge
HovedkontorHenrik Ibsens gt. 20
DirektørAnita Winsnes
Ansatte26[1]
Nettstedsvanemerket.no

Stiftelsen Miljømerking i Norge ble opprettet av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet i 1990. Stiftelsen forvalter det nordiske Svanemerket og det tilsvarende europeiske merket Blomsten i Norge. En vare eller tjeneste som er merket med Svanemerket har bestått Miljømerkings objektive vurdering av hvor miljøtilpasset den er. For å bli miljømerket må hele livsløpet til produktet eller tjenesten være så miljøtilpasset som mulig, hele veien fra råvare – til produksjon – via bruk – til avfallshåndtering. Miljømerking stiller strenge krav til energieffektivitet, til materialer som brukes, og til god holdbarhet. Kriteriene for å få lisens til å bruke Svanemerket er offentlig tilgjengelige, det må dokumenteres at alle krav er oppfylt og dette blir kontrollert av Miljømerking.

Svanemerket er nordisk, og Miljømerking har søsterorganisasjoner i Sverige, Danmark, Finland og Island. Miljømerking er medlem av den internasjonale miljømerkingsorganisasjonen Global Ecolabelling Network.

Miljømerking ledes av et styre som består av medlemmer oppnevnt av Barne- og likestillingsdepartementet, miljøvernmyndighetene, Næringslivets Hovedorganisasjon, Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, LO, Forbrukerrådet, handelskjedene og miljøorganisasjoner. Mette Fagerli er styreleder.

Leder fra 2013 er Anita Winsnes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]