Sulcophanaeus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sulcophanaeus
Sulcophanaeus imperator, hann
Nomenklatur
Sulcophanaeus
Olsoufieff, 1924
Hører til
skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: 15
Habitat: terrestrisk, knyttet til møkk
Utbredelse: Neotropisk
Inndelt i
  • se systematisk inndeling

Sulcophanaeus er en slekt av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae). Disse billene har larver som utvikler seg i møkk som de graver ned.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Stort sett middelsstore (gjerne 20-25 millimeter), høyt hvelvede, korte og kraftige gjødselbiller. Mange har friske metalliske farger, andre er svarte. Denne slekten omfatter noen særlig fargerike arter. Spesielt hannene har gjerne horn og utvekster av ulike slag på hodet og pronotum, noe som gjør denne gruppen til ganske spektakulære insekter. Ofte har hannen et langt, krumt horn i pannen. Pronotum er mye bredere enn langt. Dekkvingene er korte og brede med dype lengdefurer. Beina er kraftige gravebein.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse billene ruller møkk sammen til baller og graver dem ned, ofte ganske dypt, i bakken. Hannen og hunnen samarbeider om dette, men når gangen er ferdig og etter at de har paret seg, flyr hannen bort mens hunnen blir igjen i gangen for å ta seg av larvene som etter hvert klekkes. Hun holder møkkballene frie for rovdyr og uønsket soppvekst til larvene er fullvoksne, noe som gjerne tar flere måneder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen er utbredt i Mellom- og Sør-Amerika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Sulcophanaeus faunus, hann
Sulcophanaeus menelas, hunn
Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]