Hopp til innhold

Studium Biblicum Franciscanum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Studium Biblicum Franciscanums hovedbygning
Flagellasjonskapellet

Studium Biblicum Franciscanum (SBF) er et senter for bibelsk og arkeologisk forskning og studier med base i Jerusalem.

Historie og organisering

[rediger | rediger kilde]

Studium Biblicum Franciscanum var planlagt siden 1901 av Kustodiet for Det hellige land understilt fransiskanerordenen. Det ble grunnlagt i 1924 som et senter for bibelsk og arkeologisk forskning og studier, som utviklet seg til et universitet med undervisnings- og forskningsfokus på bibelvitenskap og kristen arkeologi. Studium Biblicum Franciscanum har sitt hovedkvarter i det store fransiskanerklosteret i Gamlebyen i Jerusalem, Flagellatio-klosteretVia Dolorosa.

Siden 2001 har Studium Biblicum Franciscanum vært et fakultet for bibelvitenskap og arkeologi tilknyttet Det pavelige universitet Antonianum, den fransiskanske ordenshøyskolen i Roma.

Studium Biblicum Franciscanum er utgiver av flere akademiske publikasjoner. I det teologisk-arkeologiske tidsskriftet Liber Annuus vises vitenskapelige artikler på ulike språk, redaksjonen er på italiensk. Følgende serier er også publisert: «Collectio Maior», «Collectio Minor», «Analecta» og «Museum».[1]

Undervisning og forskning

[rediger | rediger kilde]

Studietilbudet fokuserer på to emner: lisensiat og doktorgrad i bibelvitenskap og arkeologi. Det tilbys også et diplom i bibel-orientalske vitenskaper og et bibelsk diplom. I tillegg, siden 1982, har grunnleggende filosofiske og teologiske studier vært mulig gjennom «Studium Theologicum Jerosolymitanum». Undervisningsspråket er italiensk.

Undervisnings- og forskningsområdene er gammel- og nytestamentlig eksegese, bibelsk og kristen historie, bibelske og orientalske språk og bibelsk arkeologi. Tallrike utgravninger i Det hellige land er overvåket, som i Betania, Betfage, Betlehem, Ein Karem, Emmaus (El-Qubeibe), Herodion, Jerusalem (Gravkirken, Getsemane, Dominus Flevit-kirken), Kapernaum, Kana, Nasaret, Nebo, Machaerus, Migdal (Magdala), Tabgha og Taborfjellet. Viktige funn er tilgjengelige i et museum.

Studium Biblicum Franciscanum-biblioteket har omtrent 50.000 bind og 420 tidsskrifter innen arkeologi, bibelstudier, patristikk, tidlig jødedom, det gamle nære østen og eldgamle reiseskildringer om Det hellige land.[2]

Beijing / Hongkong

[rediger | rediger kilde]

I 1945 grunnla pater Gabriele Allegra O.F.M. (1907–1976) en filial i Beijing, som ble flyttet til Hongkong i 1948.[5] I 1987 ble Hong Kong Catholic Biblical Institute grunnlagt. Gabriele Allegra publiserte den første utgaven av Bibelen på moderne kinesisk fra 1935 til 1968 - sammen med Studium Biblicum Franciscanum som redaksjonell støtte.

Prominente tidligere professorer

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]