Strikkepinne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strikketøy på rette strikkepinner.
Strikketøy på rundpinner.

Strikkepinner er redskaper som brukes til håndstrikking. Pinnene kan være lagd av metall, plast eller bambus, og finnes i ulike størrelser. I Norge har strikkepinnene nummer etter diameteren målt i millimeter. Flere andre systemer for nummerering finnes.

Ulike pinnetyper[rediger | rediger kilde]

Rette pinner[rediger | rediger kilde]

Rette pinner er spisse bare i den ene enden. Slike pinner blir ofte brukt når en skal strikke fram og tilbake.

Strømpepinner[rediger | rediger kilde]

Strømpepinner har spiss i begge ender, og brukes til å strikke luer, sokker, votter og lignende. Maskene i strikketøyet fordeles da over flere pinner, slik at man kan strikke rundt og rundt og unngå en sidesøm i det ferdige plagget. Tradisjonelt har man i Norge strikket med fem strømpepinner av gangen, og det er vanlig at strømpepinner selges i sett på fem pinner.

Rundpinner[rediger | rediger kilde]

Rundpinner er to pinner bundet sammen med en fleksibel streng. Disse blir ofte brukt til litt større arbeid som skal strikkes rundt. Dette kan være luer eller gensere. Det er også mulig å kjøpe små rundpinner som det går an å strikke luer, sokker og votter på. Tidlig på 2000-tallet ble det introdusert en teknikk kalt «magic loop» (som kan oversettes med «magisk sløyfe» eller lignende), der man lager en «bue» på strengen som forbinder de to pinnene. Dette gjør det mulig å benytte en rundpinne som er lengre enn strikketøyets faktiske omkrets.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Magic Loop på norsk». med pinner. Ann Myhre. 23. oktober 2008. Besøkt 13. august 2021.