Streetwear

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Streetwear kulturen slik vi kjenner den i dag, har opphav i Laguna Beach, California og ble startet av Sean Stussy, en lokal surfebrettmaker på slutten av 1970-tallet. Det startet med logoer på brett, og gikk videre til t-skjorte trykk og andre klesplagg. Merket bygget seg raskt opp en status blant lokale skatere og surfere og har utviklet seg til å bli ett av de største merkene innen streetwear i dag, med egne butikker og utsalgssteder i alle verdens motehovedsteder.

På begynnelsen av 80-tallet ble Hip-Hop mer populært, og de trakk raskt inspirasjon fra streetwear kulturen. I dag forbindes streetwear gjerne mer med Hip-Hop enn noe annet. Med grupper som RUN-DMC ble det å uttrykke seg gjennom hvilke klær du gikk med en viktig del av hverdagen for ungdom på 80-tallet.


Internasjonal Streetwear[rediger | rediger kilde]

Streetwear kulturen spredde seg til Japan begynnelsen av 1990-tallet. Og opparbeidet seg raskt popularitet blant Japansk ungdom. Men som alltid satte Japanerne ett særegent preg på stilen og fant inspirasjonen sin fra animasjon, leketøy og gatekunst. I dag har Japansk gatemote spredd seg over hele verden. Noen av de mest eksklusive Streetwear merkene har opphav i Japan, merker som BAPE, Neighboorhood, Visvim og Head Porter. Disse merkene er nesten umulig å få tak i butikker, men takket være internett har det allikevel oppnådd ekstrem popularitet blant dagens Streetwear entusiaster. Folk betaler gjerne store summer for å få importert slike merker fra Japan. På midten av 1990-tallet ble Streetwear etablert på verdensbasis, med Europa som seneste tilhenger.


Streetwear i dag[rediger | rediger kilde]

Kjernen av Streetwear er i dag enda ett lite miljø, og det er lite fokus på markedsføring i forhold til andre motesegmenter. Streetwear merkene er ofte private og de som “selger seg ut” mister raskt kredibilitet innad i miljøet. Streetwear handler om individualitet og det å kle seg for å uttrykke seg selv. På tross av fokuset på å holde miljøet lukket, så har streetwear oppnådd en økende popularitet de siste årene, da spesielt på grunn av kjendiser som gir merkene reklame.